Mehmet Aslan
Mehmet Aslan yazdı: Twitter ve Siyasi Gündem - II
Bu arada ilginç bir detay; altılı masa konusunda ve Kılıçdaroğlu'nun elektrik faturası ödememesi ve karanlıkta kalmasıyla ilgili attığı tweetlerin (ilk tweet hariç) çok ilgi görmediği anlaşılıyor. Yine buraya bir parantez açarak şuna dikkat çekmek isterim. Kılıçdaroğlu’nun altılı masa tweetlerine ilgisizliğin tam aksine, Meral Akşener’in bu yönde paylaştığı tweetler ciddi beğeni alıyor.
168 bin kişinin ne anlama geldiğini birkaç karşılaştırma ile somutlaştırırsak; Kılıçdaroğlu'nun bundan önce en çok beğeni alan tweeti "Partimizin tüm milletvekilleri, derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın." paylaşımıydı. Olağanüstü gelişmeler yaşanıyor duygusuyla heyecan yaratan bu tweet Canan Kaftancıoğlu'nun tutuklanma kararına karşı yapılan bir duyuruydu.
Bunun haricinde 75 bin civarı beğeni alan 3, 4 tweeti daha var. Bunlardan üçü SADAT ve ona bağlı olarak seçim güvenliği, diğeri de Atatürk Havalimanı pistinin iş makinalarıyla kazılmasıyla ilgiliydi. Bu arada Atatürk hava limanına iş makinalarının girmesine tepki olarak Meral Akşener’in attığı tweet de yüksek beğeni ve etkileşim almış. Yani her iki partinin seçmenlerinin de havalimanı konusunda oldukça hassas oldukları anlaşılıyor.
Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a "Sen ekonomist değil, olsan olsan 5’li çetenin tahsildarı olursun. Halkın parasına göz dikmiş bir tahsildar!"sın dediği ve 70 bine yakın beğeni alan tweeti de hatırlatmak isterim.
Bunlar haricinde mülteci/sığınmacı konusunda attığı tweetler de en çok beğeni alanlar arasında. Bu konuya gösterilen tepkiler ve hassasiyet CHP’nin neden Tanju Özcan gibi bir ırkçıya sessiz kaldığını da gösteriyor. Sığınmacı konusunda 60 bin sınırını geçenler ile 50 bin civarında beğeni alan çok sayıda tweet var. Sığınmacı meselesine burdan baktığımızda CHP dahil çoğu parti içerisinde kurumsallaşmış bir ırkçılığın taban bulduğunu söylemek mümkün.
Sosyal medyanın (ki halkın nabzı da sayılır) ilgi gösterdiği diğer bir alan bayram, kutlama ve taziye konuları... Özellikle bu mesajlar fotoğraf içeriyorsa çok daha fazla beğeni alıyor. Mesela Kılıçdaroğlu, eşi, çocukları, torunlarının yer aldığı bir "iyi bayramlar" tweeti 90 bine yakın beğeni almış.
Yine 50 bin sınırında birkaç tweet içeriğine de baktığımızda, başka hassasiyetler görürüz. Mesela Deniz, Hüseyin, Yusuf'un fotoğrafıyla yapılan anma mesajı; müzik yasakları ve Aynur konserine izin verilmemesine yönelik "Dar hejirokê" şarkısıyla yapılan paylaşım, konsoloslukta öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın davasının Arabistan'a devri ve bu ülkeye Erdoğan'ın ziyaretini eleştiren tweetler gibi...
40 bin civarı beğeni almış tweetler içerisinde bence en öne çıkanı bürokrasiye yapılan uyarıları içeriyor. Özellikle onlara hesap sorulacağını hatırlatan tweetler daha çok ilgi görüyor. Kılıçdaroğlu bu ilginin farkında olduğundan bürokrasiye yaptığı uyarıların dozunu artırmaya devam ediyor.
Bu arada ilginç bir detay; altılı masa konusunda ve Kılıçdaroğlu'nun elektrik faturası ödememesi ve karanlıkta kalmasıyla ilgili attığı tweetlerin (ilk tweet hariç) çok ilgi görmediği anlaşılıyor. Yine buraya bir parantez açarak şuna dikkat çekmek isterim. Kılıçdaroğlu’nun altılı masa tweetlerine ilgisizliğin tam aksine, Meral Akşener’in bu yönde paylaştığı tweetler ciddi beğeni alıyor.
Tweetlerin yarattığ etkiye göre nabzını tuttuğumuzda;
1-Erdoğan, ailesi ve çevresinin yolsuzlukları, biriktirilen servet ve bunun yurtdışına transferi,
2) Seçim güvenliği konusu (bağlı olarak SADAT)
3) Fotoğraflı bayram kutlaması, taziye tweetleri
4) Erdoğan'ın 5'li çeteyle ilişkilendirildiği tweetler
5) Mülteci/sığınmacı meselesi üzerinden yükselen ırkçılık
6) Atatürk havalimanında başlayan altyapı işi
7) Müzik yasakları, Kürtçe müzik tepkisi
8) Bürokratlara hukuki sorumluluklarının hatırlatılması
Kılıçdaroğlu'nun attığı tweetlere gösterilen ilgi üzerinden, sosyal medyanın (dolayısıyla halkın) ilgisinin nerelere yoğunlaştığını ölçmeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. (SON)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.