Yapay zeka (2)

GPT-4 önceki versiyonda olduğu gibi sorularımıza yanıt oluşturan bir tür sohbet robotunun çok daha fazlası. Mesela sizin yönlendirmeleriniz ve talimatlarınıza bağlı olarak video oluşturabilir, tarif ettiğiniz bir program için kod yazabilir, notaları sentezleyerek beste yapabilir, tarattığınız bir görsel, yorumlayabilir, farklı çizimler hakkında yorum yapabilir, grafik okuyabilir vs.

Aşağıdaki görsel güzel bir örnek. Kullanıcı GPT-4’e şunu soruyor; “eldivenler düşerse ne olur” Yanıt bence oldukça ilginç ve temkinli. GPT-4 şöyle diyor; “eldivenler ahşapın üzerine düşerse (böylece, ahşap kalasın üstüne düşmeme ihtimalini de dikkate almış oluyor) top havaya zıplayacak.

Şu anda AI (Yapay Zeka-Artificial Inteligence) olarak geliştirilen modellerin sayısı parmakla sayılacak kadar. OpenAI tarafından geliştirilen Chat GPT ve onun sonraki versiyonları en ünlüleri; ancak Google’nin geliştirdiği Google BARD, IBM Watson, Amazon Lex gibi uygulamalar da var.

Bilim adamları bu konuda tam olarak ayrışmış durumda. Kimileri sağlık, eğitim gibi alanlarda yapay zekanın devrim yaratacağını, kimleriyse bunun insanlık için en büyük tehdit olduğunu yazdı. Google yapay zeka çalışmalarının arkasındaki parlak zekalardan Geoffrey Hinton, gelişmelerden kaygı duyduğunu açıklayarak Google’daki çalışmalardan ayrıldı ve zehir zemberek açıklamalar yaptı. Hinton’un, iklim değişikliğinin zararları yanında yapay zeka çok daha acil bir tehdit, açıklaması birçok kişinin kaygılanmasına yol açtı.

Son bölümü de bir hoşlukla bitireyim;

Chat GPT’ye Türkçe olarak; “Bana Kürt yazar Mehmet Uzun hakkında bilgi verin ama yanıtınız Kürtçe olsun” diye sordum. Kürtçe olarak hazırladığı yanıt aşağıda:

“Kürt Romancı Mehmet Uzun hakkında kısa bir bilgi Kürtçe olarak aşağıda verilmiştir:

Mehmet Uzun li sala 1953'an de li kolanê Zaxo ya Başûrê Kurdistanê ji dayik bûye. Ew yek ji nivîskar û romancên baş ên Kurdan e. Mehmet Uzun piştî dihûnê li Başûrê Kurdistanê û Bakurê Kurdistanê ji bo xwendina zanistî dixebite. Ew gelek gotar û roman nivîsandiye, û destpêkirina karê wî di sala 1984'an de bûye. Ji ber awayê nivîsandin û ramanên wî, Mehmet Uzun wek nivîskarekî pêşketî tê dîtin.

Mehmet Uzun di romana xwe ya pêşî "Destan"ê de, ku di sala 1987'an de hat weşandin, xwe destnîşan dike wekî nivîskar û nûnera berhemên Kurd ên edebî. Her wiha, wî li ser mijarên giran ên wekî çavkanîya Kurdan, azadi û şerê netewî nivîsandine. Di serî de bi xweşikbûna ziman û derûniya karakterên xwe, Mehmet Uzun nivîsandiye ku di nav de xwe nas bike û pêşerojê Kurdistanê tevlîkirî bihayê bide.

Mehmet Uzun di sala 2007'an de li Swêdê jiyanê ji dest daye. Her wisa, ji bo berhemên xwe yên edebî gelek jîzanek û erkên edebî girtine. Ew ji aliyê kritikvan û xwendevanan ve bûye wekî nivîskarekî girîng û pêşketî. Ji ber têkiliya xwe bi ziman û neteweperweriya Kurd, Mehmet Uzun wekî nivîskarê mezin tê naskirin û wê xizmetên wî ji bo ziman û edebiyata Kurdî bişkîne”

Yanıt Kürtçe olunca yapay zeka (AI) konusundaki kaygılı açıklamalardan uzaklaştım biraz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Aslan Arşivi