
Ali Rıdvan Demirkapı yazdı: Demokrasi üzerine
İnsanlar toplu yaşam tarzını benimsediklerinden itibaren yönetilmelerine ihtiyaçları olduklarına inanmışlardır. Tarih boyunca çeşitli otoritelerin hüküm sürdüğü dünyamızda, yöntemler değişiklik gösterse de amaç hep aynı kalmıştır. Dünyada ki bütün otoriteler, insanların düzen içinde yaşama ve buna bağlı olarak güvenlik ihtiyaçlarını sağlama amaçlarını kaynak edinmişlerdir.
İnsanları kendi çizdikleri yoldan yürütmek isteyen, kendi açtıkları pencereden bakmalarını amaçlayan yöneticiler ise farklı yollarla da olsa tahta oturmaya kendilerini layık görmüşlerdir.
İnsanları bir takım değer yargılarına inandırmayı başaran veya zor kullanarak itaat ettiren yöneticiler kendi refahlarını her zaman ayrıca korumuşlardır.
Demokrasi, belirli bir medeniyet seviyesine ulaşmış toplumlarda kendisinden istifade edilebilecek bir yönetim biçimi olarak ideal görülebilir. Demokrasi kültürünün benimsendiği toplumlarda, temelde güçler ayrılığı ilkesine uymak koşuluyla zor kullanma ve karar verme yetkilerine sahip makamları işgal edenler sınırlandırılabilmektedir. Ayrıca bu sınırlandırılabilmenin yanı sıra zor kullanma ve karar verme yetkilerine sahip makamları işgal edenler, denetim mekanizmalarının sağlıklı işlemesi sayesinde denetlenebilmektedir.
Demokrasinin tehlikeli yüzü ise demokrasi kültürünü sağlam temeller üzerine inşa edemeyen, bu kültürü zihinlere oturtmayı başaramayan toplumlarda belirir. Özellikle gelişmemiş toplumlarda tam anlamıyla bir kıyım olabilen bu yönetim şeklinin alternatifsiz bir sistemmiş gibi görülmesi büyük bir yanlışın devam ettirilmesinden başka bir şey değildir.
Diktalar ve demokrasi arasındaki fark şudur; "Demokrasi, kitlelere kendi cellatlarını seçme hakkı tanır!"
Son olarak Platon'un Sokratesin görüşüne dair yazdığı meşhur diyaloğa değinmek istiyorum: Sokrates, Ademantus isimli bir diğer karakter ile demokrasi hakkında sohbet eder. Sokrates bu kısımda Ademantus'a demokrasinin eksiklerini ve hatalarını göstermeye ve anlatmaya çalışır. Bunu yapmak için Sokrates, toplumu bir gemiye benzetir. Sokrates şöyle sorar:
''Eğer ki deniz yoluyla bir yolculuk yapmak isteseydin, geminin kontrolünün kimde olacağına nasıl karar verilmesini isterdin? Rastgele ve herhangi bir grup insan tarafından mı, yoksa deniz seyahatleri konusunda deneyimli, bilgili ve eğitimli insanlar tarafından mı?'''
Ademantus'un cevabı çok açıktır: Elbette ki ikincisi! Sokrates'in buna cevabı ise şu şekildedir:
Peki bu durumda nasıl olur da, bir ülkedeki yetişkin insanların rastgele ve herhangi bir grubunun bir ülkeyi kimin yöneteceğine karar verebilecek donanımda olduğunu düşünebilmekteyiz?01
Ali Rıdvan Demirkapı Yazdı: Onlar ki güneşe düşman bir Ezidi çadırında
23 Kasım 2021 Salı 00:13Ali Rıdvan Demirkapı Yazdı: En İyi Kamuflaj Ustaları Sahtekârlardır
16 Ağustos 2021 Pazartesi 00:15Ali Rıdvan Demirkapı Yazdı: Hukuk intikam almak amacıyla işletilemez
23 Haziran 2021 Çarşamba 00:15Ali Rıdvan Demirkapı yazdı: Tutunacak Dal Kalmadığı Vakit
03 Haziran 2021 Perşembe 00:10Ali Rıdvan Demirkapı yazdı: İnsanlığın ortak mirası: Kültürler
27 Mayıs 2021 Perşembe 00:10Ali Rıdvan Demirkapı Yazdı: Tahtaya saplanan çiviler
29 Nisan 2021 Perşembe 00:10Av. Ali Rıdvan Demirkapı Yazdı: İmam Nikahlı Evliliklerin Son Bulması Halinde Manevi Tazminat Talep Edilebilir
22 Nisan 2021 Perşembe 00:05Ali Rıdvan Demirkapı yazdı: Doğan güneşi görmek için önce uyanmak gerekir
16 Nisan 2021 Cuma 00:20Ali Rıdvan Demirkapı yazdı: Kalabalığın Kopuşu
08 Nisan 2021 Perşembe 15:05Ali Rıdvan Demirkapı Yazdı: Acizlik üzerine
25 Mart 2021 Perşembe 00:10




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.