Şakir Diclehan yazdı: Belediye seçimleri ve örnek bir başkan: Prof. Dr. Ahmet bilgin - 2

1994 yılında GAP Belediyeler Birliği Başkanı ve Avrupa Konseyi üyesi de seçilen Bilgin, MED-URBS ve ED-NET organizasyonlarında Türkiye’yi uzun yıllar temsil eder. Ayrıca Avrupa Spor Komitesi, Avrupa Azınlık Hakları Çalıma Grubu, Avrupa Sosyal Şartı İzleme Komitesi ve Dünya Su Konseyi gibi uluslararası oluşumlara seçilerek uluslararası platformlarda temsil ettiği ülkesinin haklarını canla başla savunur. 1997’de Dünya Belediyeciler Birliği’nin Roma’da düzenlediği toplantı kapsamında oluşturduğu Round Table’a seçilen 7 Belediye Bakanından biri olur.

Belediye Bakanı iken yapılan faaliyetleri madde madde belirtmek yazımızın sınırlarını ve kapsamını aşacağı için sadece şu hususu belirtmekle yetinmek istiyoruz: 1994-99 yılları arasında yapılan hizmetler ve yürütülen çalımalar dönemin bütün imkânsızlıklarına ve zorluklarına rağmen belediyeye herhangi bir ek külfet getirmeden, büyük çoğunluğu hibe, karşılıksız fon ya da bedelsiz desteklerle gerçekleştirilir. Böylece içme suyu, şehir içi şebeke, katı atık alanı, kirli su arıtma, modern imar planı ve yeşillendirme gibi Diyarbakır’ın kronikleşmiş sorunları çözüme kavuşturulmuştur. Bu sayede kentin çehresi adeta değişir ve modern bir Diyarbakır ortaya çıkar.

Yürüttüğü faaliyetler, icra ettiği hizmetler, görevi sırasında elde ettiği başarılar ve düzenlediği ulusal ve uluslararası organizasyonlar nedeniyle sayısız ödül, plaket ve takdirnamelere layık görülen Bilgin, özellikle Belediye Başkanlığı döneminde önemli bilimsel, kültürel ve sosyal aktivitelerin altına da imza atar. Söz konusu faaliyetler vesilesiyle yerli ve yabancı birçok ünlü şahsiyeti özelde Diyarbakır’la genelde ise Türkiye ile buluşturur. “Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumu”, “Demokrasi, Hukuk ve İnsan Hakları Konferansı” gibi organizasyonlar, bu dönemde düzenlenerek önemli katılımcıların gelmesine vesile olur.

Diyarbekir’in has evladı Sezai Karakoç’un adının bir bulvara verilmesi de onun zamanına denk gelir. Bu şehir, Ahmet Bilgini de unutmadı, 1.750 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğindeki büyük bir caddeye Prof. Dr. Ahmet Bilgin Bulvarı adını vererek ona karşı olan vefasını gösterdi.

Günümüzde birçok şehirlerde düzenlenen konferans, seminer ve yapılan toplantılar, ne yazık ki ahbap-çavuş ilişkileri içinde yürütülmektedir. Çok sönük geçen be organizasyonlar, hem bölgesel ve hem de uluslararası çapta büyük bir yankı pek uyandırmamaktadır.

Belediye seçimleri nedeniyle asılan posterler, yapılan ilanlar, evlere tek tek dağıtılan hediyeler ve yapılan promosyanlar, yürek dağlayıcı niteliktedir ne yazık ki… Sonuç!.. Seçilen Başkanlara “Karun olma” yolunu açmak!...

Adalet, güneş sistemini ayakta tutan çekim kanunu gibidir. Bir kaybolmaya görsün, her fert, sisteminden kopmuş bir yıldız gibi, dipsiz bir boşluğa yuvarlanma duygusuna kapılması mukadderdir.

Ekonomik alanda yağma, soygun ve gasptan, siyasi alanda zorbalık ve baskıdan, peşin hüküm ve empoze edişlerden koruyan ve kurtaran da Adalet duygusudur.

Bu anlamda toplumda adalet duygusu kalmış mıdır? Hemen hemen her belediye başkan adayının vaatleri üç aşağı beş yukarı aynıdır ve aynı kapıya çıkmaktadır. Deyim yerindeyse: “Yok aslında birbirimizden farkımız, ama biz Osmanlı Bankasıyız." meşhur sloganında ifade edildiği gibi... Bitti

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sakir Diclehan Arşivi