Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedîrxan yazdı: 2022 nelere gebe; Ekonomi, seçim

Ekonomik açıdan olağanüstü zamanlardan geçiyoruz; son iki yılı Covid-19 pandemisinin etkisi altında geçiren Türkiye ekonomisi, 2021'i ekonomi yönetiminde yaşanan karmaşa ve kur kriziyle geride bırakıyor.

Gelecek yıl bize ne vadediyor?

2022’nin ilk gündemi kuşkusuz 'hayat pahalılığı'.

2022 yılına pek çok sorun ile birlikte giriyoruz. Özellikle 2021'in son aylarına damgasını vuran yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı, yeni yılın da gündemin en önemli maddelerinden biri olacak.

Son bir yılda Dolar ve Euro karşısında yüzde 50 değer kaybeden Türk Lirası'nın 2022'de nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu. Hükümet tarafından 20 Aralık’ta devreye sokulan kur korumalı mevduat hesabının yarattığı karmaşaya rağmen Dolar 18 Liradan 11 Liraya kadar geriledi, ancak son iki günde yine yükseliş seyrini 13 Liraya kadar çıkarak sürdürdü.

Her ne kadar büyük zincir marketler kimi ürünlerde indirime gittiklerini duyursa da ana tüketim maddelerinde yüksek fiyatlardan geriye dönüş yok.

Son açıklanan Kasım 2021 enflasyon verilerine göre TÜFE yüzde 21,3'e, ÜFE ise yüzde 54,62'ye çıktı. Böylelikle 2003 yılından beri TÜFE-ÜFE farkı en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. 3 Ocak 2022'de açıklanacak Aralık ayı rakamları ile birlikte, enflasyonun son 19 yılın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da 2022 için enflasyon hedefi yüzde 9,8 olarak belirlenmiş durumda.

Kimi ekonomistler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonu düşürmeden "düşük faiz" politikasında ısrar etmesi halinde, vatandaşın cebindeki yangının 2022'de daha da artacağı görüşünde.

Vatandaşa yansıyan ile TÜİK’in açıkladığı rakamlar arasındaki fark sürekli tartışılıyor ve gerçek enflasyonun TÜİK'in açıkladığı verilerin çok üzerinde olduğunu dile getiriliyor ve ekonomistlere göre, 2022 yılının ilk yarısında enflasyon yeni rekorlar kırabilir.

Ekonomide yaşanan gelgitler muhalefetin “erken seçimi” harlandırmasına da neden oluyor.

Açıklanan Orta Vadeli Programı yetersiz bulan muhalefetin ağzından düşmeyen “erken seçim”e hükümetin cevabı net. “Seçim meçim yok”

Ancak yeni asgari ücrete ve memur, emekli maaşlarına yapılması düşünülen zamlara rağmen; özellikle döviz piyasası, enflasyonun seyri ve buralardaki istikrara bağlı olumlu gidişat iktidarın fikrini değiştirmesine neden olabilir.

Analistlerin görüşü de bu yönde; 2022’de ücretlerde rahatlık ve TL’nin keskin artışı, uzun süredir anketlerde güç kaybeden iktidarın bir an önce harekete geçmek isteyebileceğine işaret ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi