Tarık Othan yazdı: Kaynartepe’de neler olacak? - I

Diyarbakır’ın imar ve mühendislik açısından gelişen kent ile beraber en sorunlu bölgesi olarak idrak edilen Bağlar Kaynartepe Mahallesi, 26 Eylül 2020’de Cumhurbaşkanlığı’nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamesiyle riskli alan ilan edildi.

Kararnamenin yayımlanmasıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi ortak çalışma başlattı ve bölgede kentsel dönüşüm çalışması ilk etapta 54 dönümlük bir alanda yürütülecek.

Bölgede 375 bina, bin 365 hak sahibi tespiti yapıldı, Bağlar Belediyesi tarafından oluşturulan kentsel dönüşüm ofisi ile alandaki arsa ve bina bedel tespitleri yapılarak, vatandaşlarla görüşmelere geçildi.

Kararnamenin yayınlanması ve çalışmalarının başlamasının ardından arada geçen yaklaşık 15 ayın ardından İl Valisi Karaloğlu, 19 Kasım 2021 günü, bölgede fiilen kentsel dönüşümü başlattıklarını duyurarak, “Bugüne kadar 602 hak sahibimiz ile görüşme gerçekleştirildi. Yaklaşık 100 vatandaşımızla anlaştık ama bugün tapu devrini gerçekleştirdiğimiz ödemelerini yaptığımız 8 binamızı yıkacağız” dedi.

Karaloğlu tarafından açıklanan projenin yerinde dönüşüm olduğu, isteyen hak sahiplerinin yeniden kurulacak mahallesinde kalabileceği isteyenlerin de kamulaştırma bedelini alabileceğini söyledi.

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ise Kaynartepe Mahallesi’nde 5-6 ay içinde yıkımın tamamlanarak yeni binaların yapımına başlanmasını hedeflediklerini açıkladı.

Bağlar’da çalışmaların görünürdeki başlama sebebi düzensiz imar sonucu oluşan ve itfaiyenin, ambulansın giremediği, vatandaşın mal, can ve sağlığını koruyamadığı bir yapıda olması. Yapılacak çalışmalar ile 54 dönümlük alanda parkıyla, bahçesiyle, sosyal donatısıyla evlerinin kalitesiyle yeni bir cazibe merkezi oluşturulması hedefleniyor.

Buraya kadar anlaşılır bir izah var ama projenin içeriği ile ilgili bilgiler; Sur’da, Fiskaya’da BenuSen’de olduğu gibi ne yazık ki ne halkla (dayatmaları hak saymazsak) ne de kent dinamikleriyle tartışılmadan yürütülüyor.

Söz konusu alanda yaşayan birçok kişi alanda ne yapılacağını tam olarak bilmiyor.

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü projeye dair itirazda bulundu.

İtiraz nedeni, bildik sebepler; imar planının şeffaf yürütülmemesi, meslek odalarının ve diğer sivil toplum örgütlerinin görüşünün alınması. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi