Tarık Othan yazdı: Kent Hafızası/Ocak-5

Dicle Nehri’nin geçtiği Bismil ve çevresinde nesli tehlike altında olan su samuru ölü bulundu. Haber başlıkları okunma kaygısıyla ‘su amuru’ üzerinden verildi. Ancak Dicle Üniversitesi’nde, Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, “Balık kartalı ve Anadolu leoparı gibi türlerin varlığı nedeniyle bölgenin koruma altına alınması gerektiği yönünde açıklamada bulundu da güme gitti sanırım.

Bu çağrının dikkate alınması için sivil toplum ne bekliyor anlamadım.

Diyarbakır’da özellikle geniş yolların bulunduğu Kayapınar ve kısmen Bağlar’ın yeni yerleşim birimlerinde araçların seyir halleri üst ve tehlike arz eden sınırlarda.

Geçtiğimiz hafta tehlike sınırlarını zorlayan üstelik uyuşturucu kullanmış olan alkollü bir sürücünün karıştığı kazada bir polis memuru yaşamını yitirdi, 2’si ağır 5 kişi de yaralandı.

Şimdi biz buna kaza mı diyeceğiz, kanun önünde yargılaması da kaza üzerine mi olacak?

Olmaması lazım, biz her ne kadar alışkanlıktan kaynaklı “kaza” diyor olsak bile bu resmen öldürmeye teşebbüs olmalı.

Trafik akışında benzeri çok sürücü yol alıyor; Allah’a emanet yaşıyoruz.

Diyarbakır'da, eşi Ş.I.'yı (29) bıçakla boğazından, yüzünden ve elinden yaralayarak pencereden "Eşimin boğazını kestim, sadece ambulans gelsin" diyen R.I.'nın (35), sağlık ekibini içeri aldıktan sonra kapıyı kilitleyip, anahtarı sakladığı ortaya çıktı. Polislerin, açmazsa kapıyı kıracaklarını söylemesinin ardından kilidi açıp teslim olan R.I.'nın, 6 suçtan kaydının olduğu ve hakkında 3 kez aile içi şiddetten işlem yapıldığı belirlendi.

Yorumsuz veriyorum, ben kader kurbanı diyorum böylesi erkeklerle evlenen kadınlara; Allah yardımcımız olsun.

Diyarbakır’da fırın çalışanlarının sosyal hakları ile ilgili eylemi sonrası zaferlerini kutluyorum. Umarım söylenenler doğrudur.

Ancak dikkat çeken sonrasında ekmeğe yapılan zam oldu.

Zam yine zam; hiç bu kadar uzun sürmemişti zam silsilesi ve hiç bu kadar cebe girmeden erimemişti çalışanın, emeklinin, memurun maaşı. Nereye kadar sürecek?

Burada bulunsun lazım olur belki!

Pandeminin etkisi ve artan malzeme fiyatlarıyla konut satışında düşüş yaşanırken, sektör temsilcileri 2023 yılında alış-satış sayıları arasındaki makas aralığının açılmasını beklerken; TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da 19 bin 331 olarak gerçekleşti ve 2021 yılına göre düşüş yaşandı.

Diyarbakır’ın diplomasız bir mimarı var. Yaptığı müthiş çalışmayı bilmeyen yoktur sanırım.

Tarihi surların ve  ilçedeki camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar, medreseler ve 4 bin 921 evin taştan maketini yapan ilkokul mezunu Fesih Gündoğar, maketinin 10 katı büyüklüğünde yeni bir taş maket yapımına başladı.

Diyarbakır ve Bingöl il sınırları içinde yer alan Sarım Havzası’nda yapılması planlanan HES için olumlu ÇED raporunun ardından hukuki süreç başlatıldı.

HES’in yapılmaması için canını dişine takanlardan biri havzanın doğal Bunda en çok emeği geçen kişi Sarım Havzası Derneği Başkanı Emin Turhallı.

Bölge halkını mobilize eden Turhallı ve sanırım gönüllü olan avukatlar yürütmenin iptali için Danıştay’a başvurdu. Umarım başarırlar; yanınızdayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi