Telvin Kardeşlik Özkaya

Telvin Kardeşlik Özkaya

Telvin Kardeşlik Özkaya yazdı: Üzerine yemin edilen on gün

Kur’an-ı Kerim’in ilk devirde inen surelerin onuncusu olduğu rivayet edilen, mushafta seksen dokuzuncu sure olan Fecr Suresi'nin ilk beş ayetinde şöyle buyrulmaktadır:

  1. “Andolsun fecre,”
  2. “On geceye,”
  3. “Çifte ve teke,”
  4. “Geçip giden geceye,”
  5. “Aklı olan kimse için bunlar yemine konu olacak kadar önemli değil midir?”

İkinci ayetteki “on gece” ifadesi çeşitli müfessirler tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır.

Zilhicce'nin ilk on gecesi: Hac ayının ilk on günü ve özellikle Arefe günü.

Ramazan'ın son on gecesi: İtikaf yapılan ve Kadir Gecesi'ni barındıran geceler.

Muharrem'in ilk on gecesi: Aşura Günü'nü de kapsayan geceler.

Bu on gecenin hangisi olduğu konusunda kesin bir bilgi yoktur fakat en çok Zilhicce'nin ilk on günü üzerinde durulmuştur. Bu günlerin faziletlerinden en görünür olanı on günün sonunda yapılan hac ve kurban ibadetleridir. Hac, İslam'ın beş şartından biridir ve bu ibadet bu günlerde Mekke'de gerçekleştirilir.

Zilhicce'nin 10. günü, Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Kurban kurbiyettir, yakınlaşmadır. Allah’a yakınlaşmak maksadıyla kurban kesilir.

Zilhicce'nin 9. günü, Arefe Günü'dür ve bu gün Hac ibadetinin en önemli günlerinden biridir. Hacı adayları bu gün Arafat vakfesi yaparlar. Ayrıca, Arefe Günü oruç tutmanın büyük sevabı olduğu belirtilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s), Arefe Günü tutulan orucun, bir önceki ve bir sonraki yılın günahlarına kefaret olacağını ümit ettiğini bildirmiştir. (Müslim Sıyam,196-197)

Bu günlerde Allah'ı zikretmek, namaz kılmak, Kur'an okumak ve dua etmek gerekir. Bu günlerin her birinde yapılan ibadetlerin sevabı çok büyüktür.

Kurban Bayramı'nda kurban kesmek, Hz. İbrahim'in Allah'a olan teslimiyetini anmak ve hatırlamak amacıyla yapılır. Bu, önemli bir sünnettir ve Zilhicce'nin 10. günü başlar. Bu nedenlerle, Zilhicce'nin ilk on günü ibadet, zikir ve Allah'a yakınlaşma açısından çok kıymetli bir zaman dilimidir. Bu günlerde yapılan ibadetler ve hayırlı ameller, Allah katında büyük sevaplarla mükâfatlandırılır.

Zilhicce'nin ilk on gününde yapılması tavsiye edilen ibadetler; Oruç Tutmak: Zilhicce'nin ilk dokuz gününde, özellikle de Arefe Günü'nde (Zilhicce'nin 9. günü) oruç tutmak, çok faziletlidir. Arefe Günü orucu, bir önceki ve bir sonraki yılın günahlarına kefaret olur. Farz namazlara ek olarak, nafile namazlar kılmak. Teheccüd namazı, duha namazı gibi nafile namazlara önem vermek. Allah'ı sürekli zikretmek (subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber gibi tesbihler), bolca dua etmek.

Kur'an-ı Kerim'i okumak, anlamaya çalışmak ve tefekkür etmek. İhtiyacı olanlara yardım etmek, sadaka vermek, hayır işlemek. Bu günlerde yapılan her türlü hayır ve iyilik, Allah katında büyük sevap kazandırır. Geçmiş günahlar için tövbe etmek, Allah'tan af dilemek, istiğfar etmek çok önemlidir.

Bu müstesna ibadetler, Zilhicce'nin ilk on gününün faziletlerinden en iyi şekilde yararlanmak ve Allah'a daha da yakınlaşmak içindir. Bu günlerde yapılan her ibadeti ve salih ameli, Allah kat kat mükâfatlandırır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Telvin Kardeşlik Özkaya Arşivi