Telvin Kardeşlik Özkaya
Kitap Okumak Neye Yarar?
Her zaman kitap okumanın faydalı olduğunu söyleriz ama somut olarak ne gibi faydaları var diye düşünmekte yarar var. Evvela Rabbimiz’in ilim öğrenmeye verdiği önemi Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’in inen ilk ayetinden anlayabiliyoruz. “Oku, Yaratan Rabbi’nin adıyla oku.” Buradaki okuma eylemi salt kitap okumak olmasa da konumuz olan kitap da bu okumanın bir parçasıdır elbette.
Google’a kitap okumanın faydaları nedir diye yazınca karşımıza çıkanlar: Kitap okumak farklı dünyalara kapılar açar, dil becerisini geliştirir. Bilgi birikimini arttırır, karmaşık kavramların daha iyi anlaşılmasını sağlar. Rahatlamaya harika bir yoldur, stres seviyesini düşürür, hayal gücünü arttırır. Kelime becerisini arttırdığı için kendini daha açık ve daha net ifade etmeyi sağlar.
Farklı bakış açısı, farklı düşünceler, farklı yaşam biçimleri hakkında bilgi edindirdiği için empati yeteneğini geliştirir. Okumak beynin etkili bir şekilde çalışmasını sağlar çünkü gelişmiş düşünme gücü yeni nöron bağlantıları kurmaya yarar.
Kitap okumak konsantrasyon ve dikkat süresini arttırır düşünme ve ifade yeteneğini geliştirir, odaklanmaya, beynin zinde kalmasına yardımcı olur. Egzersiz yapmak nasıl vücudu güçlendiriyorsa okumak da zihni güçlendirir. Tabiri caizse hafıza ve kavrama kaslarını çalıştırır. Yaşlandıkça zihnin keskin tutulması için mükemmel bir yoldur. Beyin gücünün artması kitap sayesinde olur.
Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanırız? Evvela kişi zevkine uygun, kendisinde merak uyandıracak basit ve akıcı bir anlatıma sahip kitapla başlamalıdır. Kitaptan zevk almak, okumaya devam etmek demektir. Kişinin ilgisini çekmiyorsa bırakıp başka bir kitaba başlaması doğru bir hamle olur. Araştırmalara göre bir davranışın alışkanlık haline gelme süresi 21 gündür. En az 21 gün boyunca düzenli olarak yapılan her iş alışkanlığa dönüşür.
Her gün belli bir süre aksatmadan kitap okumak mutlaka alışkanlığa dönüşecektir. Bu gerçeğe işaret eden Peygamberimiz (s.a.s) “Allah'ın en sevimli kabul ettiği amel, az olsa devamlı olandır. " (Buhari Libas, 43) Buyurmuştur. Sahip olmayı istediğimiz alışkanlıklar az da olsa devamlı ve istikrarlı bir şekilde yapmakla elde edilir. İstikrarlı olmak çok önemlidir, rutini bozmamak için her zaman gün içinde kitap okumaya vakit ayırmalıdır.
Herkesin rutini ve odaklanma süresi farklı olduğundan, her okuyucu kendine göre bir süre belirler. İlerleyen zamanlarda yavaş yavaş o süreyi arttırır. Yanında daima kitap bulundurmak da okumayı alışkanlık haline dönüştürmeye katkı sağlar. Çünkü kişi, boş bulduğu her anında okuma fırsatı bulacaktır.
Kitap okuduktan sonra zihnimde bir şey kalmıyor sorusu geliyor aklımıza. Görülebilir bir sonuç bekliyoruz belki de. Herkes bu hisse kapılıyor. Okuduğum bir notta bu soruya çok güzel bir benzetmeyle cevap verilmişti: “Bir gün hocama sordum. Kitap okuyorum ama aklımda bir şey kalmıyor diye düşünüyorum. Kitap okumak neye yarar? Hoca bana bir hurma uzattı ve yedikten sonra sordu: "Bu hurma seni büyüttü mü?” Hayır diyerek karşılık verdim. O ise şöyle devam etti. "Peki sana faydası olmadığını iddia edebilir misin? Bu hurma senin vücuduna dağıldı ve her bir zerresi gerekli olan yerlerde depolandı. Okuduğun kitap da böyledir. Sen okuduğunda zihninin en ücra köşelerine bile nüfuz eder. Kimisi kelime dağarcığını zenginleştirir. Kimisi bilgi ve irfanını arttırır. Bazı kitaplar, yazı ve konuşmada üslubuna incelik katar. Bazısı hayata farklı bakmanı sağlar. Bir kısmı öz güvenini pekiştirirken içindeki sevgi ve merhameti uyandırır. Her ne kadar sen bunların farkında olmasan da bu böyledir. Kitap okumak bir şeye yaramaz, çünkü kitap okumak çok şeye yarar. O kadar çok şeye yarar ki neye yaradığını söylemek imkânsızdır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.