Fettullah Celik

Fettullah Celik

Fettullah Çelik yazdı: Akla ziyan diziler ve şiddet-6

Şiddet içerikli dizilerin özellikle kişiliği gelişmekte olan çocuk ve gençlerin psikolojisinde olumsuz etkileri var şüphesiz.

Bu konuda Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Ayhan Akcan şunları söylüyor:

"Televizyon ana haberleri ve dizilerde şiddet objesi olarak silah görüntüsü, kullanımı veya çatışma, cinayet sahneleri çok yaygın. Her ay bir dizinin bir bölümünde en az yirmi sahnede bir silah gösteriliyor, en az beş sahnede çatışma oluyor. Maalesef o beş sahnenin ikisinde de kişiler ölüyor veya yaralanıyor. Bu tür durumlarda, ‘riskli gruplar' dediğimiz, kişilik gelişimi oluşmamış çocuklar ve gençler ile silah şiddetine maruz kalmış geçmişinde travması olan gruplar (ailesinden birinin öldürülmesi, yaralanması veya bir silahla intihar etmesi gibi) olayı yeniden hatırlıyor. Tüm bunlar ruhsal olarak normal şeyler değil. Özellikle ‘riskli gruplarda' olan gençlerin, anne ve babanın tutum ve davranışları, çocuğun davranışlarını oluşturuyor. Yani dizi ve ana haberlerde silah görüntüleriyle birlikte silah kullanımı, yaralama sahnesi verildiğinde maalesef ‘silah şiddetini desteklemiş' oluyoruz."

NORMALLEŞTİRİYOR

Televizyon ekranından izleyenlere bir filmde veya bir haber bülteninde sıkça silahlı çatışma ve ateşli silah görüntüsü aktarmanın sakıncalarına dikkat çeken Psikiyatr Akcan, "Ayrıca bu görüntülerle gençlere bu davranışı ‘kişiselleştirmiş ve normalleştirmiş' oluyoruz. Onun için zaten Türkiye'de her alanda şiddet var. Oradaki sahneyi izleyen bir çocuk, ileride erişkin hayatında eşiyle problem yaşadığında silah çekebiliyor, sokakta trafikte sıkıştığında silah çekebiliyor. Bunları çok normal algılıyor. Bu yüzden medya okur-yazarlığı içinde bu haberlere ve dizileri yapanların destek alması gerekiyor. RTÜK burada devreye girip bunu zorlaması gerek" şeklinde konuşuyor.

CİNAYET SAHNELERİ YASAKLANSIN

Ülkemizde bireysel silahlanmaya karşı sert tedbirler alınmadığını vurgulayan Akcan, "Maalesef Türkiye'de bireysel silahsızlanmada sert tedbirler yok. Gevşek tedbirler var. Bireysel silah kullanmak serbest, belli prosedürlere bağlanmış. Üç aileden birinde maalesef silah veya geçmişte şiddet, yaralanma ölüm veya cinayet vakası olmasına rağmen normalmiş gibi devam ediyor. Biz bunu on senedir, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü bültenlerinde söylüyoruz. Tespitlerimize göre, Türkiye'de silahlı şiddet her yıl yüzde 5 artıyor. Bunun için de sosyal problem olarak önümüzde duruyor. Tüm bu şiddet vakalarına, ‘bilimsel olarak şiddet içerikli diziler neden olur' diyemesek de etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Silah edinim sayısı kısıtlanması, dizilerde haberlerde silah gösterilmesi yasaklanması, silah temininde referans sistemi getirerek eşten de izin alınması gerekiyor. Uzun dönemde her türlü silahın yasaklanmasını istiyoruz. Dünyada sistem iyi yürüyor mesela boşanma aşamasında, depresyonda veya iflas aşamasında kişinin kendisine veya çevresine zarar vermemesi için silaha el konuyor. Bekleme süresi ise, 1,5 ay. O zaman içinde büyük ihtimalle problemi çözüyor kişi. Türkiye'de de bu konuda yapılması gerekenler var. Dizilerde, haberlerde silah gösterilmesini, cinayet veya yaralanma sahnelerinin ise yasaklanmasını istiyoruz." diyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fettullah Celik Arşivi