Kanser hastalarının beslenmesi

Ülkemizde de her yıl 160 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Erken teşhis ve tedavideki yeni gelişmeler bu korkutucu hastalığın tedavi edilmesine olanak sağlarken, bir diğer önemli olan unsur ise kanser hastalarının beslenmesi.

Bugün kısa ama aydınlatıcı bir şekilde bu konuyu ele alacağım.

Kanser hastaları kemoterapiye girerken yanlış beslenmelerinden dolayı sindirim sistemi hastalarına ve aşırı kilo almaya sebebiyet sağlamaktadır. Bu yanlışlar genellikle fazla hamur işleri tüketilmesi ve bunun yanı sıra yanı sıra şeker tüketimi artmasıdır.

Peki, kanser hastaları nasıl beslenmeli?

Öncelikli olarak kansere karşı dirençli olmak için hücresel düzeyde etkileri gösterilmiş olan sebze ve meyvelerin tüketimine dikkat edilmeli.

Günde 3 porsiyon meyve, 2 porsiyon sebze tüketilmedir. Sindirmede sorunları olmayan onkoloji hastalarının mevsim sebzelerinden oluşan salataları tüketmelerinde bir sakınca yoktur.

Kanser hastalarında hijyen olarak dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise çiğ sebzeleri sirkelerde bekletilip yıkanabilir.

Antioksidan değeri yüksek olan sarımsak ve soğanlarının yemeklere konulmadan önce iyice kıyılması gerekmektedir.

Kanser hastaları tedavi süresince suya önem vermeliler. Süt yerine yoğurt veya ayrana yer verilmeli. Çünkü fazla süt tüketimi kanserli bireylerde kan şekerinin birden yükselip düşmesine neden olabilir.

Bu süreçte şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır. Kırmızı et tüketimi azaltılmalı yerine peynir, beyaz et, kurubaklagil tercih edilmelidir.

Greyfurt kemoterapi alan hastalarda ilaçlarla etkileşime girebileceği için tüketilmemelidir.

Çok aşırı yağlı yemeklerden ve yağı tercih etmemeliler ve kaliteli yağ seçimi yapmalıdırlar. Bu zeytin yağı olarak tercih edebilirler. (Daha fazla bilgi için iletişim: 0545 908 00 29)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi