Çağın vebası: Obezite
Bahar ALTIN
@altin_diyetisyen
Obezite vücuttaki yağlı kütlenin yağsız kütleye oranla artması olarak tanımlanır ve birçok hastalığın sebebinin geri planında olan bir hastalık.
Obezite ne yazık ki sadece yetişkinlerde değil çocukların da içinde bulunduğu çağın hastalığıdır.
Obeziteye neden olan başlıca etmenler; aşırı ve yanlış beslenme, hareket eksikliği en önemli nedenler olarak kabul edilmekle beraber genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm bu sebepler Metaboliksendrom olarak isimlendirilmektedir.
Yetişkin bireylerin yüzde 35’inin çocukluk dönemde de obez olduğu bilinmektedir. Bu demek oluyor ki obeziteye dayalı hastalıkların temeli çocukluğa dayanmaktadır.
Bu konuda ailelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Metaboliksendrom; obez çocukları bekleyen yeni bir tehlikedir. Metaboliksendrom hipertansiyon, kolesterol, diyabet gibi hastalıkları iç içe almış bir zincirdir. Dolayısıyla obezite daha tehlikeli bir hal almaktadır. Geçmişte sokakta oynayan çocuklardan aşırı kilolu olanlarla karşılaşmak zorken şuan kapalı alışveriş merkezlerinde şişman çocuklar sıklıkla karşılaştığımız bir tablo halini almaktadır.
Peki, önlem olarak ne yapılmalı?
Kesinlikle yeterli ve dengeli beslenme ve spor bir arada yürütülmelidir. Çocuklara su içme alışkanlığı aşılanmalıdır. Suyu sevdirmek için aroma olarak meyvelerden yardım alınabilir.
Meyve suları yerine meyvenin kendisi kabukları ile tüketilmelidir. Tatlı ihtiyaçlarını çikolatadan değil daha çok kuru meyveler ve baldan alınmalıdır.
Ailelere düşen bir diğer görev ise çocukların beslenmelerini şekillendirirken bunu ye şunu ye diyerek değil de onları cezbedecek sağlıklı besinlerden oluşan tabakları yaratmaktır.
D vitamini eksikliği ve demir eksikliği kilo vermeyi engelleyebilmektedir bunun için aileler güneşli havaları fırsat görerek kapalı alışveriş merkezlerini değil yürüyüş yapabilecekleri alanları seçmelidir. (Daha fazla bilgi için iletişim: 0545 908 00 29)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.