Şirvan Oktay Görer yazdı: Yiyeceklerdeki tehlike!

Tarım ve Orman Bakanlığı hileli gıda ürünlerini üreten firmaların listesini ifşa etti. Gıda ürünlerinde hile yaparak insan sağlığını tehdit edenlere ilişkin adım atan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, gıda ürünlerinde sahtekarlık yapanlara bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören kanun teklifi verdi.

Yerinde bir adım.

Zira bu gibi firmalar aldıkları idari para cezası ve ifşa edilmenin ardından cezayı ödeyip farklı bir isimle kaldıkları yerden devam ediyorlar.

Özer, hapis cezası istemesindeki gerekçelendirmeyi de geçen yıl 173 firmaya ait 282 parti ürün ifşa edilmişken bu yılki sayının yaklaşık 4 kat artması olarak göstermiş ve eklemiş:

“Hileci sayısının ve hile yapılan ürün sayısının her geçen gün artması ise insan sağlığını hiçe sayan bu firmalar için kesilen para cezasının herhangi bir caydırıcılık taşımadığını ortaya koymaktadır. Bu noktada konuyla ilgili mevcut yasal düzenlemede değişiklik yapılması ve caydırıcılığın artmasına yönelik olarak hapis cezası getirilmesi gerekmektedir.”

Yine aynı konu ile ilgili farklı başka bir tespit ve talebe bakalım.

Bilindiği gibi Tarım Bakanlığı, yaptığı kontrollerde birçok çikolata ve alkolsüz içecekte“cinsel gücü arttıran ve iktidarsızlık tedavisinde kullanılan ilaç” hammaddesi tespit etti.

Mesela ilaç olunca akla Sağlık Bakanlığı geliyor ve ölüme neden olabilecek bu maddelere eczane ve doktor denetiminde erişilmesi gerektiği; idari yaptırımın yanı sıra adli yaptırımların da uygulanması gerekiyor.

Gıdalarda kullanımı yasak olan bu maddelerin eczanelerde ilaç olarak satılması gerektiği, özellikle internet ortamında kontrolsüzce erişiliyor olmasına dikkat çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan şu uyarılarda bulunuyor: “Defalarca bunların ilaç, ilacın yerinin eczaneler, yetkili kurumun da Sağlık Bakanlığı olduğunu ifade ettik. Tarım, Gıda ve Orman Bakanlığı’nın bu ilaçlarla ne işi olabilir? Sildenafil iktidarsızlık tedavisinde kullanılan ilaç etken maddeleridir. Yani ilaçtır. Rastgele çikolata, kahve içine konulup satılamaz. Gıda takviyesi adı altındaki bu ürünlerin insan sağlığına verebileceği hasarın önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı değil, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olarak ve yine Sağlık Bakanlığı’nın kontrol ve denetiminde eczanelerde satılması gerekir.”

Velhasıl ele ayağa düşürülen merdiven altı üretimlerle halk sağlığıyla oynayan bu işletmelere para cezasının yanı sıra idari hapis cezası da getirilmesi gerekiyor ve Sağlık Bakanlığı’nın da bu işe müdahil olması elzem bir ihtiyaç. Foto: Arşiv

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi