Zulüm ile abad olanın…I
Asurlular, aslen Irak’ta, Dicle kıyısında bulunan Aşur/Asur şehri ve çevresinde yaşayan Sami toplulukken; M.Ö 2000 sonrası doğu-batı arası uluslararası ticaretten faydalanarak gelişmiş ve topraklarını genişleterek ülkelerini bir imparatorluğa dönüştürmüş ve bir dönem sınırlarını Basra körfezinden Mısır’a, Doğu Anadolu içlerine doğru genişleyen imparatorluklarıyla birlikte ilerleyen Asurlular kuzeyde Elazığ ve Palu’ya kadar yayılmışlardır.
Bu büyük imparatorluk, Asurbanipal’in ölümünden sonra, Avrupa’dan gelen İskitler tarafından istila edildi. Daha sonra Medler, Persler ve Babiller birleşerek, imparatorluğa son darbeyi indirdiler.
Zalimlikleri ve akıl almaz işkenceleriyle bilinen Asurlular hakkında not düşen Op. Dr. Ali Aydın, şunları yazmış:
“Kentin alanlarını boğazladığım insanların cesetleriyle doldurdum. Kenti ve evleri yaktım, yıktım; temelinden çatısına kadar parçaladım. Tuğla ve kerpiçten tapınak kulelerini, tapınakları ve tanrıları yerle bir ettim. Fırat’tan kentin ortasına kanallar kazdırıp kente sular akıttım. Gelecekte kentin, tapınakların, tanrıların yerlerini hiç kimsenin bulmaması için kentleri, tapınakları ve tanrıları suda boğdum...”
[caption id="attachment_51247" align="alignnone" width="600"] İnsanların derilerini soymaktan onları kazığa oturtmaya kadar çirkin cezalandırma yöntemleri olan Asurlular bu şiddeti geride bıraktıkları eserlerinde de resmetmişler.[/caption]
Bunu bir kaya yüzeyine Asurca olarak yazdıran kral kimdir biliyor musunuz? Bu kral benim gözümde ilk çağın en vahşi, en acımasız, en çok katliam yapan, bir soykırımcı olan, Asur kralı Sanherip’tir.
Cudi dağının eteklerindeki eski adı Şah köyü olan köyün adı bugün Çağlayan köyü diye biliniyor. Şah köyü esasında bir Keldani köyü imiş. Cizre’ye giderseniz yaklaşık 300 civarında bir nüfusa sahip olan bu köye mutlaka gidin ve Sanherip’in Cudi dağı eteklerindeki bu kayaya yontulan yontusunu bence görün. Cizre ile Şah köyü arasındaki mesafe çok kısa. Sadece 15 km kadar. Şah köyü Cizre’nin doğu yönünde bir köy.
Asur dönemlerine ait ortaya çıkartılan tarihi bilgi ve belgelere göre; Kral Sanherip, tahta geçişinin 5.yılında (M.Ö 700 civarı) Nippur dağına (Cudi dağı) askeri bir operasyon düzenler. Asur belgelerine göre Nippur adı verilen dağın bugünkü Cudi dağı olduğu ispatlanmıştır. Sanherip, Cudi dağı eteklerindeki, işte bu rölyefin bulunduğu köy ve çevresini içeren Katmuhi ülkesini işgal eder. Cudi dağında şu anda yeri Şah köyü olan, Utku şehrini ele geçirir. Cudi dağı eteklerine yaptığı bu askeri operasyon sonrası elde ettiği başarı üzerine, kaya yüzeyindeki bu rölyeften ayrı olarak, başka rölyefler de kazdırır. Katmuhi ülkesinin bugünkü Cizre’nin doğusundaki topraklara verilen isim olduğu ortaya çıkartılmıştır. Söz konusu bölge bugünkü Silopi ovasının olduğu yerdir.
Asur kralı Sanherip, dünyada ilk olarak imparatorluk kurma fikrini ortaya atan kral idi. M.Ö 701’de Asurlular dünyanın en güçlü ordusuna sahip, süper bir güçtü. 200.000 civarında askerden oluşan dünyanın en büyük devasa bir orduları vardı. O dönemde Asur’un bu zalim soykırımcı, acımasız, katil kralını yenebilecek hiçbir ordu yoktu. Devam edecek…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.