Yerken düşünün…

Ahmet BARAN

[email protected]

Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı kontrol ve denetimlerde, insan hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde üretim yapan işletmeleritespit ederek deşifre edildi.

Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları da Bakanlığın internet sitesinde yayınlayarakilan edildi.

Listede 618 firmaya ait et ve et ürünleri, bitkisel yağ, bal, çikolata ve enerji içeceği, süt-süt ürünleri ve takviye edici gıdaların bulunduğu bin 211 ürün bulunuyor.

Kontrollerde halkın sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde üretim yapan işletmelerin bilgilerini paylaşan Bakanlık Diyarbakır’daki 55 farklı adresteki işletmenin bilgilerine de yer verdi.

Esnaf lokantalarından, yemek fabrikalarına, lahmacun salonlarına kadar 55 firma tağşiş yapmış.

Tağsiş, üretimim ve satışı yapılan ürünlerin/gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi ya da olması gereken ürüne;maliyeti düşürüp ucuza maletmek için ekleme halini tanımlamak için kullanılan Arapça bir sözcük.

Daha açıkçası, lahmacunda kullanılması gereken kırmızı etin içine beyaz et ya da hayvanın sakatatlarının katılması.

Piyasada lahmacunun porsiyon fiyatı normal şartlarda 20-25 Liraya veriliyor.

Ancak piyasada 8-15 lira arasında değişen fiyatlarla satılan yerler de var.

Zaten fiyata baktığımızda kendini ele veren bir fiyatlandırma, şartlar gereği özellikle esnaf ve öğrenciler arasında rağbet görüyor.

Aynı şey ızgara çeşitlerinde de sözkonusu.

Yani bile bile lades.

Daha çok üretimi yapılan ürünün ucuza getirilmesi için uygulanan bu yöntem; insan sağlığı üzerinde oldukça kötü etkiler gösterebiliyor.

Bu sadece lokantalarla sınırlı değil. Et ve et ürünleri kadar, bitkisel yağ, bal, çikolata ve enerji içeceği, süt-süt ürünleri ve takviye edici gıdalar da söz konusu.

Velhasıl, sağlığınızı düşünüyorsanız, seçici olmanız gerekiyor.

Öyle her yerde her şeyi yememeği alışkanlık haline getirmeniz getiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi