Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedirxan yazdı: Hüda-Par’ın tercihi; Ehveni şer

Ancak tüm bunlara rağmen ehveni şeri seçme durumu olabilir; partili bir çok kişi , kötülerin içinde en iyisini Ak Parti olarak görüyor. En azından çizginin kısmen kesiştiği yer dini hassasiyetler.

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, geçen hafta katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını "Birkaç hafta içinde Cumhur İttifakı'na katılıp katılmayacağımız kesinleşebilir" dedi.

Yapıcıoğlu’nun ifadelerine göre, başka bir kanaldan daha önce yapılan teklif, bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan yüz yüze görüşmede tekrar gündeme gelmiş.

HÜDA-PAR İttifak konusunda net bir karar almış değil henüz.

Bundan çıkarabileceğimiz anlam, “katılım ile ilgili pazarlıklar” olabilir.

Yapıcıoğlu’nun önümüzdeki seçimde cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını, henüz kimi destekleyeceklerine de karar vermedikleri yönünde sözleri buna işaret.

2014'teki yerel seçimlere parti olarak katılan HÜDA-PAR, 7 Haziran seçimlerine ise bağımsız adaylarla katıldı. 2018’de ise bağımsız adaylarla girdiği seçimde cumhurbaşkanlığında Ak Parti’ye destek verdi.

Ancak genel kanı; HÜDA-PAR’ın 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibiCumhurbaşkanı Erdoğan’ı tekrar desteklemesi.

Şöyle bir öngörü var; HÜDA-PAR parti logosuyla seçime girmeyip,Ak Parti listelerinden en etkili olduğu iki il olan Diyarbakır ve Batman’dan iki ya da üç ismi aday göstermek.

Bu bölgede dengeleri değiştirebilecek bir rakam mı?

2015’te 70 bin oy alan parti 2018’de 200 bin civarında oy aldı. Parti yetkilileri bunu o dönem bir başarı olarak değerlendirip, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesinde de büyük katkıları olduğunu ifade etti.

Bölgede Ak Parti ve HDP gibi iki önemli aktör arasında sıkışan HÜDA-Par, yaptırım gücü olmamasına rağmen, kent sorunlarına ilgisi ile diğer partilere oranla daha çok medyada yer alıyor.

Ancak Parti tabanının AK Parti’ye Kürt politikaları nedeniyle mesafeli olduğu görüşü hakim. 2017’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin bağımsızlık referandumundaki ısrarı karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavırları hala hafızalarda.

Parti tabanı her ne kadar HDP ile açık mesafeli pozisyonunu koruyor olsa da Kürt meselesi konusunda hükümetin genel politikalardan rahatsız. Bir de ekonomik çıkmazdan kaynaklı bir tepki de söz konusu.

Ancak tüm bunlara rağmen ehveni şeri seçme durumu olabilir; partili bir çok kişi , kötülerin içinde en iyisini Ak Parti olarak görüyor. En azından çizginin kısmen kesiştiği yer dini hassasiyetler.

Siyaset, çetrefilli bir alan. Ülke siyasetinde; hele ki böylesi kritik bir dönemde sonuca ulaşmak adına her türlü adımı mubah sayan bir feraset hakimken, genel bir öngörüde bulunmak zor. Ama genel kanı tabanını ikna edecek bir pazarlık sonrası (Ki bu da en başta Mecliste temsiliyet) HÜDA-PAR Cumhur İttifakı içinde yer alacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi