
Yûsif Bedirxan
Sonrası için hazırlıklı mıyız? - II
Çin hükümeti başlangıçta salgının önemini azaltmaya yönelik bir tutum sergiledi. Ancak daha sonra Pekin, hastalığın yayılmasını sınırlamak için daha önce görüşmemiş bir düzeyde sistemler kurarak tepki gösterdi. Politikanın bu durumda fazlasıyla etkili olduğu görülüyor. Ayrıca Çin, sonunda vahşi hayvan pazarlarını kapatıp hayvan ticaretine kalıcı bir son vererek daha fazla zoonoz hastalığın ortalığa çıkmasını önlemeye çalıştı.
Bu, iyi bir haber. Ama kötü haberler de var. Hükümet, Çin’deki diğer insan-vahşi hayvan temas yollarını yasaklamadı: Geleneksel tıp için canlı hayvan ticareti. Bu ticaret, birçok hayvan türünü kapsar ve işin içinde çok fazla insan rol oynar. Örneğin, pangolin adı verilen ve karıncayla beslenen tonlarca küçük memeli, Çin tıbbında kullanılıyor; çünkü ateş, cilt enfeksiyonları ve cinsel hastalıkları iyileştirdiği düşünülüyor. Birçok Batılıya göre çözüm gayet açık görünüyor.
Milyonlarca insanı birkaç gün içinde evlere kilitleyebilen güçlü Çin hükümeti nasıl olur da vahşi hayvan ticaretini tamamen yasaklayamaz? Ancak vahşi hayvan ürünleri, Çinliler için çok fazla şey temsil ediyor, bu ürünleri kullanmak kültürün bir parçası. Öte yandan, koronavirüsler dünya için çok büyük bir tehdit.
Çin ve dünyadaki diğer hükümetler, vahşi hayvan ticaretini durdurmak için hızlı ve kararlı hareket etmeli. Bu başarılmadıkça KOVID-19’un son salgın olmayacağını tahmin etmede kendimize güveniyoruz. Çin ve başka yerlerde vahşi hayvanlar, yiyecek ve başka amaçlar için yaygın olarak kullanıldığı sürece başka hastalıklar türeyecek.
Dünya, SARS ile nispeten “kolay” başa çıktı: SARS binden daha az insanı öldürdü, her yıl yüz binlerce kişinin ölmesine yol açan mevsimsel griple karşılaştırıldığında bu rakam oldukça az. KOVID-19 şimdiden on binlerce kişinin hayatına son verdi. Can kayıpları dışında küresel ekonomiyi çoktan şaşırttı ve milyarlarca olmasa bile milyonlarca kişinin hayatını ve geçim kaynaklarını olumsuz yönde etkiliyor.
KOVID-19’dan sonraki virüs daha fazla hasar verebilir. Dünyanın dört yanında yaşayan insanların bir araya gelme fırsatları artmaya devam ediyor. Gelecekteki salgın hastalıkların yüz milyonlarca kişiyi öldürmemesi ve bütün dünyayı eşi görülmemiş ekonomik krize sürüklememesi için hiçbir biyolojik neden yok.
Böylesine büyük bir risk, vahşi hayvan ticareti sonlandırırsa büyük ölçüde azalacak. Bu yalnızca, Çin hükümetinin dünya için yaptığı bir iyilik değil, aynı zamanda Çin halkına fayda sağlayacak bir yaptırım Çünkü KOVID-19’da olduğu gibi, vahşi hayvan ticaretinden kaynaklanan bir sonraki virüsün ilk kurbanları olmaları muhtemel. (SON)
Yusif BedÎrxan yazdı: Siirt’ten öteye bir manevi haz
30 Ekim 2024 Çarşamba 00:25Yusuf Bedîrxan yazdı: Basının zorlu sınavı; Narin
11 Eylül 2024 Çarşamba 00:10Yusuf Bedîrxan yazdı: Instagram neden kapandı?
07 Ağustos 2024 Çarşamba 00:10Yûsif Bedirxan yazdı: Diyarbakır’da neler oluyor?
15 Temmuz 2024 Pazartesi 00:10Yusuf Bedîrxan yazdı: Üslup meselesi mi, yoksa…
27 Haziran 2024 Perşembe 00:20Yusuf Bedîrxan yazdı: Ne kadar güvenebiliyorsak…
20 Mart 2024 Çarşamba 00:10Yûsif Bedirxan yazdı: Ekonomik Buhranın Panzehiri Üretimdir 2
08 Şubat 2024 Perşembe 00:10Yusif Bedirxan yazdı: Ekonomik Buhranın Panzehiri Üretimdir 1
07 Şubat 2024 Çarşamba 00:20Yusif Bedirxan yazdı: Kim ne dedi?
03 Şubat 2024 Cumartesi 00:10Acısını suya akıtan belgesel; Herkes Toprağa Gömülür Ben Suya
28 Kasım 2023 Salı 00:01




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.