Sağlıklı yaşam Kış beslenmesi ve sağlık
Beslenmeyi doğru tanımlamak önemli. Beslenmek, açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir.
Beslenmenin bir de mevsimlere göre farklılığı vardır.
Bu yazımda kış mevsiminde, kısaca neler yapmamız gerekenleri anlatacağım.
Kış aylarında sağlıklı beslenme programını takip etmek ve yeterince egzersiz yapmak zor olduğu kadar, kilo alımı da fazla olabiliyor.
Ancak kilo alımını önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplardan korunmak için beslenmeye ve su tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmenin kış aylarında az olmasının nedenlerinden biri de güneş ışığının yeterli miktarda olmamasından kaynaklanır. Havanın daha erken kararmasıyla güneş ışığından sağlanan destek azalır. Bu da seroton seviyelerinde düşmeye neden olarak depresyon ve yeme isteği eğilimini arttırabiliyor. Isı kaybımızdan dolayı, çok fazla enerjisi yüksek besinler tüketmekteyiz. Enerjisi yüksek besinleri hava şartları iyi olmadığı için kapalı alışveriş merkezlerinde veya restoranlarda ararız genelde. Bu daha kötü, daha fazla karbonhidrat, fastfood tüketimi alıyoruz ve bunlar bizde fazla kilo almamıza sebep olmakla beraber obezitenin en büyük sonuçlarından biridir. Yeteri ve dengeli beslenmeliyiz, aynı zamanda kış aylarında olduğumuz için A ve C vitamini konusunda zengin beslenmemiz lazım. A ve C vitaminlerinden havuç, maydanoz, limon, greyfurt, portakal ve mandalina gibi tüketimlere dikkat etmemiz lazım. Meyve tüketimlerimizi sınırlı yapmalıyız, 3 ana öğün ve 3 ara öğüne 3 tane meyveyi sığdırabiliriz. Meyve tüketimlerimiz gün içerisinde 3 porsiyon ayrı ayrı öğünlerde almak lazım, aç karınla birden almaya gerek yok.
Kış aylarında su tüketimi de azalır. Metabolizmayı hızlandıran en önemli şeylerden biri sudur. Kış aylarında genellikle suya ihtiyaç duymayız, yaz aylarında tam tersi olur. Çünkü vücudun kaybettiği su ve terden dolayı hep su ihtiyacı olur.
Bilimsel olarak her 25 kilogramda 1 litre su tüketilmesi lazım ve her insanın su tüketimi farklıdır. Ortalama bir insanın kışın en az 2 buçuk litre su tüketmesi gerek.
Son olarak, şunu hatırlatmakta fayda var: Her besin sağlıklıdır, fakat yeterli ve düzenli tüketilirse obezitenin önüne geçilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.