Ufuk Çimen
Öteki Gündem
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Önceki yıllarda kurum ve kuruluşların kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri bayramlaşma merasimleri yerine tüm Diyarbakırlıların yer aldığı bir bayramlaşmanın daha anlamlı olacağını belirterek, tüm vatandaşların birbirleriyle bayramlaşabileceği bir ‘Kent Bayramlaşması’nın düzenlenmesine karar verdi. Toplumun tüm kesimlerine hitap edecek bayramlaşmada hiçbir ayrım gözetilmeksizin herkesin davet edilecek. Pandemi kapsamındaki kurallara bağlı kalınacağının altını özellikle çizen Vali Karaloğlu, katılan vatandaşlar için maske, kolonya gibi ürünlerin ilgili kuruluşlarca temin edileceğini de söyledi.
Diyarbakır 1 Haziran sonrası başlayan kontrollü geçiş döneminden beri vaka sayısında ilk beşte olduğu bilinen bir gerçekken, böylesi bir dönemde kent bayramlaşması ne kadar doğru göreceğiz!
***
Yunan rahip Papanikolaou, "Türkler olmasaydı Ayasofya'yı koruyamazdık" demiş ve eklemiş, "Cami kararını" destekliyorum."
Günlerdir Yunanistan'da kıyamet kopuyor. Rahip takmamış, karşı çıkmış. Oralarda buna ifade özgürlüğü diyorlar, biz de olsa çoktan linç edilmişti.
***
Sömürgeci bıyık tartışması…
ABD ve Güney Kore arasında ilginç bir tartışma yaşandı.
Bıyığının Japonya'nın Kore'yi sömürgeleştirdiği dönemdeki valilerinkine benzediği için tepki çeken ABD'nin Seul Büyükelçisi sıcak ve koronavirüs önemleri nedeniyle bıyığını kestiğini sosyal medyadan duyurdu.
Biraz açalım da anlayalım.
İki ülke arasında birden fazla kez tartışmaların öznesi haline gelen ve agresif bir tutum takınmakla suçlanan ABD'li büyükelçi Harris'in bıyığı da tartışmalardan nasibini almıştı.
Japonya'nın 1910 ile 1945 yılları arasında Kore'yi sömürgeleştirmesinin anısı hala pek çok Koreli'nin hafızasındaki acı yerini koruyor.
Bazı yorumcular annesi bir Japon olan Harris'in bıyığının dönemin emperyalist genel valileri arasında moda olan bıyık modeline benzediğini ve bu nedenle hakarete uğramış gibi hissettiklerini belirtmişti.
Neyse ki kesmiş!
***
Pandemi gölgesinde 2,2 milyon aday ile gerçekleştirilen YKS’nin sonuç raporu, eğitim sisteminin sorunlarını yeniden gösterdi. Üniversite adayları, 40 soruluk Matematik testinde ortalama 5,5 fen bilimleri testinde ise 2,6 net yapabildi. 550 bin öğrenci barajın altında kalırken Temel Yeterlilik Testi’nde başarı, yüzde 40’ı bulmadı. Sıfır çeken sayısı ise 50 bine yaklaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.