Fettullah Celik

Fettullah Celik

Fettullah Çelik Yazdı: Seçimin kaderi doğalgaz

Bayram öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zonguldak Filyos’ta katıldığı törenle, Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın karaya ulaştırılmasına başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı açılış konuşmasında ülkedeki tüm konutlara bir ay boyunca ücretsiz doğalgaz verileceğini, mutfakta ve sıcak su tüketimindeki aylık 25 metreküplük doğalgaz kullanımının da bir yıl boyunca ücretsiz olacağını söyledi.

Bu Türkiye açısından çok iyi bir müjde.

Konutların en büyük harcamalarından biri güvence altına alınıyor.

Seçim döneminde vatandaşa direk dokunan bir hamle olduğu kadar dış ticaretteki cari açığı da etkileyecek bir hamle.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) verilerine göre Türkiye, 2021 yılında (yaklaşık yarısı Rusya’dan olmak üzere) yaklaşık 58,704 milyar metreküp doğal gaz ithal etti.

EPDK’nın yıllık yayımladığı son rapora göre, Türkiye 2021’de 59 milyar metreküp doğal gaz tüketti. Ülkenin doğal gaz tüketimi 2020 yılına kıyasla yüzde 24 oranında arttı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise farklı bir çıkış yaparak, Karadeniz gazının bunun dışında 30-40 milyar metreküp gazı ihraç etme şansının olduğunu söyledi.

Enerji ithalatı, Türkiye’nin dış ticaret açığındaki en büyük paylardan birisi. Hükümetin hamleleri Türkiye’nin gücüne güç katıyor ancak, Bakanın sözleri abartılı gibi duruyor.

Türkiye, eğer 2021 yılı ortalamasıyla doğal gaz tüketirse, Karadeniz’de bulunan 405 milyar metreküp doğal gaz, 12 yıla yakın bir süre için yeterli olabiliyor.

Enerji uzmanları, Karadeniz gazının Türkiye’nin dış ticaret açığını düşürmesinde önemli bir rol oynayabileceğini; Rusya, İran ve Katar gibi küresel büyük enerji aktörlerinin güçleri yanında bulunan doğalgazın çok küçük kaldığı görüşünde.

Tüm bunlara rağmen, 405 milyar metreküp doğal gaz keşfi, 21 yıllık Ak Parti hükümetinin artı hanesine şimdiden yazıldı ve seçimde bir adım daha öne geçmesine neden oldu.

Ve en büyük söylemlerinden biri ekonomi olan muhalefetin vaatleri, vatandaşın cebine direk dokunan bu hamleler karşısında kadük kalıyor.

Son gülen iyi gülecek!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fettullah Celik Arşivi