Çürümeye Yüz Tutmuş Bir Müessese: Eğitim ve Öğretim

Foto: Arşiv

Öğrenilmiş cehaletin en büyük nedeni eğitim ve öğretim sistemlerinin, otoritelerin gölgeleri altında kalmasıdır.

Boyun eğen kölelerin arasından sıyrılmayı başararak başlarını kaldıran cesur çocukların gözlerindeki ışığın, otoritelere vurması ile gölge dağılacaktır!

Çağdaş-akılcı bir eğitim ve öğretim sistemi için özgür,eleştiriye açık ve tartışma kültürünün zihinlere oturtulduğu bir ortam oluşturmak gerekir.

Özgür düşünme ortamının ve fırsat eşitliğinin olmadığı bir yerde bilimsel gelişmeler, teknolojik ilerlemeler, keşifler ve sanattaki yükseliş gerçekleşmez.

Eğitim ve öğretim sistemlerindeki temel felsefe öğrenci ne düşünürse düşünsün, özellikle de farklı düşünüyorsa ona söz hakkı vermek, imkantanımak, alan açmak olmalıdır. Bu sayede öğrencilere özgüven duygusu ve özgür düşünme yeteneği kazandırılmış olacaktır. Özgürce düşünebilen insan; gözlerindeki ışıkla karanlığı yok edecek güçtedir.

Mevcut eğitim ve öğretim sistemlerinde, eğitimci ve öğreticilerin öğrencilere kendi ideolojilerini empoze etmeye çalışması, karşıt görüşlere tahammül edilememesi, farklı düşünenlere yeterli destek ve imkanların sağlanmaması ve özgürlüğün baskılarla engellenmeye çalışılması gibi sorunlar bulunmaktadır. Eğitim sistemlerindeki bu sorunların temel sebebi, ilerlemeyi başaramamış zihinlerin kara bulutlarıdır.

Karşılaştığı her engeli aşmayı zekasına borçlu olan insan, karşılaşacağı engelleri de yine zekasıyla aşacağını bilmelidir. Bir takım kitlelerin, iktidar ve bolluklarını korumak gibi anlamsız bir amaç uğruna diğer insanları köreltme çabası aydınlık yarınların önünde bulunan en büyük tehlikedir. Kendilerini üst tabaka diye tabir ettirmeyi başaran (özünde oldukça aşağı olan) kitleler, insanları köreltmeyi, kendi tasarladıkları eğitim sistemleri, kendilerine göre uyarladıkları din kuralları, ahlak kuralları ve insanların beyinlerine kazıdıkları tabular yoluyla oldukça iyi bir şekilde başarmaktadırlar.

Çocukların enerjilerini ve zekalarını çürümüş eğitim ve öğretim sistemlerine teslim etmek insan ırkının intiharıdır! Sadece öğrenmenizi istediklerini öğrenmenize izin veren bu sistemler büyük bir tehlike anında insanlığın kurtuluşunu zorlaştıracaktır.

Ezberci ve sorgulamaktan uzak bir eğitimle ulaşılacak en yüksek mertebe kumandası efendilerinin elinde olan bir robot olmaktır.

Sadece iktidar sahiplerinin geçici tatminleri uğruna insanlığın geleceği büyük bir tehlikeye atılmaktadır.

İdeal bir eğitim ve öğretim sistemi var mıdır? Varsa nedir? Ne olduğunu bulduğumuzda uygulanmasını sağlayabilecek miyiz? Bu sorulara kesin bir cevap bulabilecek miyiz?Bilinmez. Ancak; mevcut sistemin, çürümeye yüz tutmuş bir sistem olduğu su götürmez bir gerçektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi