Barış Ünal
Gökyüzüne açılamayan şehir: Diyarbakır'ın Havalimanı çilesi
Diyarbakır, turizmde, sanayide, ekonomide dev atımlar atmaya başlayan bir şehir…
Ama ne yazık ki bugün bu büyük şehrin gökyüzüne açılan kapısı, yıllardır çözülemeyen sorunların gölgesinde adeta bir sabır sınavına dönüşmüş durumda.
Diyarbakır Havalimanı’nda yaşanan rötarlar artık sıradan bir aksaklık değil; kronikleşmiş bir mağduriyet haline geldi. İnsanlar saatlerce terminalde bekliyor, uçuş saatleri sürekli değişiyor, gerilen sinirler tartışmalara dönüşüyor. Vatandaşın seyahat planı altüst oluyor, işi aksıyor, ailesine kavuşması gecikiyor.
En acı tarafı ise herkesin bu sorunu bilmesine rağmen yıllardır kalıcı bir çözüm üretilememesi…
Bugün Diyarbakır Havalimanı’nın en büyük problemlerinden biri, askeri ve sivil uçuşlar için aynı pistin kullanılmasıdır. Her askeri iniş-kalkışta yolcu uçakları bekletiliyor. Bu da zincirleme rötarlara neden oluyor. Sabah başlayan gecikmeler gece yarısına kadar sürüyor.
Peki soruyoruz: Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Diyarbakır neden hâlâ modern ve tamamen sivil bir havalimanına sahip değil?
Neden yıllardır bu sorun Ankara’nın gündeminde gerçek anlamda yer bulmuyor?
Neden Diyarbakır milletvekilleri bu meselede ortak ve güçlü bir irade ortaya koymuyor?
Bu şehir sadece bölgenin değil, Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biridir. Turizmiyle, ticaretiyle, üniversiteleriyle, tarihiyle ve kültürel mirasıyla milyonlarca insanı ağırlayabilecek potansiyele sahip bir şehirden söz ediyoruz.
Ama gelin görün ki Diyarbakır’a uçmak adeta eziyete dönüşmüş durumda…
Yağmur yağdı mı sorun… Sis çöktü mü iptal… Kar yağdı mı saatler süren belirsizlik…
ILS yani modern Aletli İniş Sistemi konusundaki eksiklikler hâlâ tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Pist sorunu zaten yıllardır kangren olmuş durumda. Uçuş sayıları yetersiz, bilet fiyatları ise vatandaşın belini bükecek seviyede.
Öyle ki bazen Diyarbakır’a uçmanın maliyeti, uluslararası uçuşlarla yarışır hale geliyor. İnsanlar ya seyahatten vazgeçiyor ya da mecburen fahiş fiyatlar ödüyor.
Bu tablo yalnızca bir ulaşım sorunu değil; Diyarbakır’ın ekonomisine, turizmine, ticaretine, geleceğine vurulan bir darbedir.
Bir şehrin hava ulaşımı güçlü değilse, o şehrin dünyayla bağı da zayıflar. Diyarbakır artık günü kurtaran çözümler değil, kalıcı projeler istiyor.
Modern bir sivil havalimanı, yeni pistler, gelişmiş teknolojik altyapıyla beraber artan uçuş sayıları, ulaşılabilir bilet fiyatları…
Bu kadim şehir, gökyüzüne açılan kapısında yıllardır bekletilmeyi hak etmiyor…
Kısacası Diyarbakır halkı artık rötar değil, çözüm bekliyor.
Barış Ünal yazdı | Deprem kapımızı çaldı: Diyarbakır hâlâ hazır mı?
26 Eylül 2026 Cumartesi 18:29Barış Ünal Yazdı; Diyarbakır’ın sessiz kâbusu: Tefecilik
08 Eylül 2026 Salı 00:01Barış Ünal Yazdı | Bir Yangın, Bin Soru: Sorumlu Kim?
06 Eylül 2026 Pazar 01:22Barış Ünal Yazdı; İki yanlış bir doğru etmez
02 Eylül 2026 Çarşamba 00:08Barış Ünal Yazdı | Diyarbakır’da ulaşım zammı: Faturayı kim ödeyecek?
28 Ağustos 2026 Cuma 00:31Nurettin Gökduman ve Diyarbakır’da huzur mücadelesi; 18 bin 860’tan 17 bin 759’a…
12 Ağustos 2026 Çarşamba 13:57Barış Ünal yazdı; 40 yılın bedelinden sonra: Şimdi geleceği kazanma zamanı!
11 Ağustos 2026 Salı 13:35Barış Ünal yazdı; Silahlar susarsa gelecek konuşur
08 Ağustos 2026 Cumartesi 00:01Barış Ünal Yazdı | Çetelerin değil, hukukun sözü geçmeli!
29 Temmuz 2026 Çarşamba 00:01Barış Ünal Yazdı | 15 Temmuz: Tanklar geçti, millet dik durdu!
16 Temmuz 2026 Perşembe 22:58
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.