Gezi(yorum); Tunceli

Ekonomi kötü. Akaryakıt fiyatları, düşen alım gücü başlı başına tatili ertelemek için geçerli bir sebep.

Ancak ille de gitmek ihtiyacı vasıl olmuşsa bence bölgeye yönelin derim.

Bir yere gitmek için sebepler olmalı; Doğası, tarihi vs.

Bu güzel sebeplere sahip bir yerden başlayalım.

Bu ilki olsun, devamı da gelsin diyorsanız başlayalım.

Dersim…

Acılarla yoğrulmuş bakir doğası var Tunceli’nin.

Hurrilerden İskender’e, Romalılardan Araplara, Moğollara kadar birçok medeniyetin eline geçmiş bir yer. Ağlayan Kayalar, Pülümür Vadisi, Hanım Köprüsü, Gelin Odaları Mağaraları, Bagırpaşa Dağı ve Krater Gölü ve türbeleri; sıcaklarda bile buz gibi akan Pülümür çayı, çiçek kokan dağları ve muhteşem doğa manzaralı görülesi bir yer.

Bir doğa harikası Munzur Vadisi Milli Parkı

Dersim merkez ve Ovacık ilçesi arasında yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı 42 bin hektarlık bir alana sahip. Tunceli il merkezinden 8 km sonra başlıyor ve Ovacık ilçesine kadar devam eden her metresi sürprizlerle dolu bir yer ve Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri. Milli Park içinde endemik bitki türleri, akarsular ve yeşil alanları, Munzur’da rafting, bisiklet gezisi, doğa yürüyüşü, jeep safari, gezi programları ve kamp yapmak için mükemmel bir alan sizi bekliyor.

Bu esriklikte vakit bulursanız, Göktepe ve Til Höyüğü, Çemişgezek Kalesi ve daha birçok tarihi ve doğal güzelliklerle Dersim sizi bekliyor.

Yazın bu haber rutin olmuştur.

Munzur ile Pülümür nehirlerinde oluşturulan plajlar, Akdeniz ve Ege sahillerini aratmıyor. Yıllarca Akdeniz ve Ege sahillerindeki tatil beldelerine giderek denizin keyfini çıkaran yerli ve yabancı turistler, artık Tunceli sahillerini tercih ediyor.

Gerçekten de öyle. Ege ve Akdeniz’de ne varsa, fazlasıyla var Dersim’de Fazlasıysa neredeyse sıfır nem.

Tunceli bir tatil kenti olmaya aday.

Peki, ne yenilebilir?

Dersim, doğası kadar mutfağıyla da zengin bir il. Birçok yöresel yemeğin bulunduğu ile özgü yöresel yemekler arasında Kavurma, Dövme Çorbası, Dövme pilavı, Gulik, Şir, Mantar Yemeği, Mumbar Dolması, Kabak Tatlısı, Guriz, Çökelek, Hazırlop köftesi, Tepsi kumbiği, Zerefet, Sirekurt, Kavut ve Keşkekt ve balından tadın derim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi