Kent Gündemi

Öyle bir kentte yaşıyoruz ki hayata dair ne ararsan var. Ve bu kent pozisyonu gereği Türkiye’nin çoğu zaman gündeminin ilk sıralarında.

İşte böyle bir kentteki hafıza aynı zamanda Türkiye’nin de hafızası.

Bu hafızaya işleyen iki dava görüldü geçen hafta…

İlki Diyarbakır’daki “KCK-Türkiye yapılanması” davasında, mahkeme heyetini protesto ederek salondan ayrılan 41 avukat hakkında açılan davaydı.

Bu dava 6 Şubat günü görüldü. Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, dayanışma amacıyla Batman Barosu ve Şanlıurfa Barosu’nda avukatlar da hazır bulundu.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve Merkez Koordinatörü Gazal Bayram Koluman’ın da aralarında bulunduğu avukatlar için savcı beraat mütalaası verdi. Verilen aranın ardından yargılanan avukatlar hakkında karar açıklandı. Mahkemede hazır bulunmayan 2 avukat hakkında tefrik yani ayırma, 39 avukat için ise beraat kararı verildi.

Gelelim ikinci davaya.

Diyarbakır'ın Kulp İlçe Müftülüğü'ne bağlı Kur'an kursunda 1 Aralık 2015 yılında çıkan ve Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun isimli 6 çocuğun hayatını kaybettiği yangınla ilgili tutuksuz 6 sanık hakkında açılan davanın karar duruşması avukatlarla ilgili açılan davayla aynı gün Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mağdur avukatları, sanıkların üzerlerine atılı 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatları ise, müvekkillerinin beraatını istedi.

Alınan son savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, kursta eğitmen olarak görev yapan Faruk Işık'a, 'taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmaktan’ 9 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, müdafi avukatların Işık'ın tutuklanması yönündeki taleplerini ise reddetti.

Heyet, haklarında 'Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak'tan 15 yıla kadar hapis cezası istenen Köy Muhtarı Özcan Ceylan ile İhtiyar Heyeti'nde yer alan Abdullah Cengiz, Hanifi Dizmen, HiyasettinBartar ve Sebahattin Çankaya hakkında ise beraat kararı verdi.

Davanın 16 Ocak'ta görülen önceki duruşmasında mahkeme heyetinin bilirkişi tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda dönemin Kulp İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik hakkında 'taksirle birden çok kişinin ölüme sebebiyet vermek'ten suç duyurusunda bulunduğunu da hatırlatalım.

Son olarak Diyarbakır Barosu Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü (Forensic Architecture) Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayeti ile ilgili hazırladığı rapor açıklandı geçen hafta.

Rapor daha önce Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na (14 Aralık 2018’de) sunulmuş. Baro, raporun Savcılığı’na sunulmasına rağmen bir gelişme yaşanmaması üzerine olsa gerek aynı raporu be kez de kamuoyu ile paylaştı.

Raporda, Tahir Elçi’nin üç polis memurundan birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtiliyor. Üç polisin Elçi’ye yönelik doğrudan bir ateş hattı olduğu ve silahlarını birden çok kere ateşlediği anlatılan raporda, birinin Elçi’ye yönelik açık ve engelsiz bir ateş hattıyla silahını ateşlediği vurgulandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi