Hasta yakınlarına reva görülen

Keşke hiç sorun olmazsa biz de yazmasak…

İmkansız bir durum.

Sorunlar var, yazıyoruz da ne değişiyor.

Hiçbir şey!

Yine de hafızaya almak adına yazmak, söylemek gerekiyor.

Sağlık alanında birçok sorunun yaşandığı Diyarbakır’da gerek devlet gerek üniversite hastanelerinde hasta yakınlarının durumu içler acısı.

Hasta yakınlarının,yazın hastane çevresine serdikleri kilimlerin, döşeklerin kışın ise bekleme salonlarında yatıp kalkmalarından bahsediyorum.

Normal prosedür gereği her hastanın yanında bir refakatçi vardır.

Bu bilinen bir durum amenna.

Ancak il dışından ya da uzak ilçelerden gelen hastalarda bu durum bir yerde vicdan, sorumluluk ve kültür gereği hasta ile beraber birden fazla kişi gelir ilgilenir.

Biri sürekli hastanın yanındayken, diğeri de ilacıdır, medikal malzemesidir, prosedür işlerini takip eder. Bu sayı çoğu zaman 3-4’e ulaşır.

Hal böyle olunca hastaların neredeyse 2-3 katı fazlalıkta bir hasta yakını sirkülasyonu oluşuyor.

Bu amaçla, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren 136 oda ve 391 yataklı misafirhane var. Her odasında mini buzdolabı, televizyon, saç kurutma makinesi, havlu ve şampuan, sıvı sabun vb. kişisel bakım malzemeleri bulunan misafirhanede hasta yakınlarına, kahvaltı, revir hizmetleri, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, çamaşırhane, ütü, hizmetlerinin tümü ücretsiz olarak sunuluyor.

Bir dönem kapatılan daha sonra tekrar açılan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde de konaklama sorununu gidermek amacıyla yanılmıyorsam 96 kişilikmisafirhanehasta yakınlarına hizmet sunuyor.

Bunlar yeterli gelmiyor olacak ki hem devlet hem de üniversite hastanesinde, hasta yakınları sıcak aylarda hastane bahçesinde, soğuk havalarda hastane koridorlarındaki bekleme salonlarında yatmak zorunda kalıyor.

Bu çarpık tabloyu ortadan kaldıracak bir mekanizma yok mu peki?

Defalarca haber konusu olan bu durum için hastanelerin ekonomik açıdan imkansızlığı ya da ayrılan bütçe yetersizliği söz konusu olabilir ancak farklı alternatifler geliştirilebilir.

Bazı alternatifler buraya biz yazalım, gerisini siz getirin:

- Cami yaptırma dernekleri gibi bir fon oluşturularak yaptırılıp işletilir.

- Hastanelerin bekleme salonlarında veya atıl durumdaki alanlarda yatacak yerler oluşturulur.

- Devlet bu kadar aciz mi denilip devlet tarafından yaptırılıp, çok cüzi miktarlarla hastane yönetimi tarafından işletilebilir.

Çözüm üretilmesi o kadar zor olmazsa gerek.

Zira bu durum kente yakışmıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi