Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedîrxan yazdı: Ekonomik dönüşümü anlamak - V

Daha önce de güncel şartların yani bugünün dar gelirliye direk etki ettiğini söylemiştik. İktidarın her ne kadar direk dile getirmese de “düşük faiz” politikasıyla öne sürdüğü bir modeli var.

Bazıları;  düşük faiz politikasının üretimi artıracağını öne sürerken, karşı çıkanlar ise düşük faizin döviz artışına dolayısıyla pahalılığa neden olduğunu öne sürüyor. Şu anda karşı çıkanların sözünü ettiği durumu fazlasıyla yaşıyoruz.

Malı ucuza üretip ihracatı artıracağı iddia edilen bu politikanın Çin menşeli olduğu iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin MYK toplantısında izlenen ekonomi politikasına dair üyelere bilgi verdiği ve burada direk olmasa da gerek Çin'den gerekse Almanya'dan örnek vererek her iki ülkenin de yıllardır düşük faiz politikası uyguladığını savundu.

Hürriyet'ten Gizem Karakış'a göre Erdoğan toplantıda, "Bizim de bu faiz sarmalından çıkmamız lazım. 1970'lerin Almanya'sında mülteci nüfus var. Genç nüfus ve mültecileri çalıştırarak işgücünü sağlıyorlar. Çin ise genç nüfus, sanayi ve üretimle büyüdü. Biz de faizle değil, genç nüfusla, üretimle büyüme sağlamalıyız" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Sonuç olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyunda dillendirilen 'Çin modeli izleniyor' iddiasını doğrulamasa bile bu ülkenin de örnek alınan yerlerde biri olduğunu belirtmiş oldu.

Öncelikle her iki ülkenin kendine özgü şartları olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İki ülkenin de bugünkü noktaya nasıl ve hangi özgül şartlarla geldiğine bakalım.

Dünyada sanayide öncü ülkeler arasında olan Almanya’dan başlayalım.

İndyturk.com’a açıklamalarda bulunan Almanya merkezli Türkiye Araştırmalar Kurumu'nun eski başkanı ve Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen'e göre, Türkiye'nin şu an tamamıyla iş gücü maliyetini düşürüp, ucuza mal üretme, ülke içinde tüketimi azaltarak üretileni yurtdışına satma yönünde bir politika izlediğini ancak bütün çabalara karşın bu politikanın sonuç vermediğini 12 ayda sadece 221 milyar dolarlık mal satılmış.

Şen, üstelik satılan mal oranı artarken yurtdışına gidiş fiyatlarının da düştüğüne dikkati çekerek şunları söylüyor:

"Almanya, tarih boyunca böyle bir yanlış politika uygulamadı. Almanya, 1960'larda işgücünün azalması üzerine İtalya'dan başlayarak Türkiye'ye uzanan hat üzerinde yedi milyon yabancı göçmen getirmiş üretimi artırmıştı. Ancak bugün Türkiye'de uygulanan politikayla ilgisi yoktu çünkü Almanya hiçbir zaman enflasyona olanak vermeyen, akılcı bir faiz politikası uyguladı. Ayrıca Çin ve Almanya birbirinden farklı ülkeler. Erdoğan'ın bu iki ülkeyi aynı anda örnek göstermesi de yanlış olmuş." Devam Edecek; Çin Modeli

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi