Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedîrxan: Afgan göçmenlerin akıbeti

27 Temmuz Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri,  çevik kuvvet polislerinin desteğiyle düzensiz göçmenlerin bulundukları Diyarbakır Şehirler Arası Otogarda operasyon yaparak bulundukları yerden alıp, yine Diyarbakır içinde bir yere geçici olarak götürdü. Aynı gün “düzensiz göçmenlerin sınır dışı edileceği” duyuruldu.

“5 Ağustos günü bu göçmenlere ne oldu, sınır dışı edildiler mi?” diye sormuştuk.

Maalesef cevabı gelmedi ancak yarım ağız bir şeyler çalındı kulaklara.

Diyarbakır’da 24 bin 300 civarı Suriyelinin varlığı söz konusu; tamamı geçici koruma statüsünde ve hepsi de kayıt altında.

Afganlar ise her gün değişiyor, sürekli yenileri geliyor. Diyarbakır’da bulunanların bir kısmı 3-4 kişilik gruplar halinde yürüyüşlerine devam ediyor ya da başka yollardan ayrılıyor kentten. Diğerleri ise kente gelmeye devam ediyor.

Aslında bu göç yolculuğu 3 yıldan fazla bir süredir devam ediyor.

1979'da Sovyetlerin Afganistan'a müdahalesi ardından başlayan savaştan Suriye iç savaşına kadarki dönemde Afganistan, dünyada en fazla mülteci veren ülke konumundaydı zaten.

Son yıllarda Türkiye'de yakalanan düzensiz göçmenler arasında Afganlar ilk sırada.

Afganlıların göç yolundaki ilk rotaları ülkede yaşanan iç savaşın müdahili olan Pakistan. Sonra İran ve Türkiye…

Türkiye bu göç dalgasını 1979’daki Sovyet müdahalesi sonrası da yaşamış bir ülke.

Yeni bir olgu değil. 80'li yıllardaki göç dalgasında Diyarbakır’da Bağlar-İskanevleri bölgesinde Afgan mültecilerinkalması içinkonutlar da yapılmıştı.

Bu hatırlatmanın ardından gelelim konumuza!

Diyarbakır’a gelen Afganların kayıt işlemleri İl Göç İdaresi tarafından yapılıyor ardından kolluk kuvvetlerine sorumluluk devrediliyor.

Ülkelerine gönderilmeleri ile ilgili geçen sürede barınma, temel ihtiyaçları ve sağlık durumları ile yine kolluk kuvvetleri ilgileniyor.

Sürekli bir geliş-gidiş olduğu için net sayıları şuan belli değil(miş).

Afganlar hemen sınır dışı edilemiyor. Gelen Afganlar gitmek istemezlerse 15 gün içinde yargıya başvurup sığınma talep ediyor, bu süreç sonlanana kadar burada kalmaya ve ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor. Geçici koruma statüsü bitince kalıcı bir statü verilmesinin önü açılıyor.

Gönderilecekleri zaman ise ‘Geri Gönderme Merkezleri’nde tutuluyorlar.

Ancak Diyarbakır’da Geri Gönderme Merkezi yok. En yakın merkezin bulunduğu il Malatya.

İlk toplandıkları zaman Hilton Otel’in karşısında “güvenlik ve kaçma ihtimalleri” gerekçesiyle korunaklı bölgede bir yapıya götürüldüğü bilgisi kulağımıza çalınmıştı.

Şimdi daha ordalar mı bilmiyoruz.

Peki, Afganlı göçmenler neden toplandılar?

27 Temmuz’da yapılan toplama işlemi sadece Afgan göçmenleri göz önünden almaya yönelik, kollukta ne yapacağını bilmez bir halde

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi