Ufuk Çimen yazdı: Tarihin gölgesi üzerimizde

Üç ayrı haber; biri bölgemizden diğeri İsrail ve Afrika’dan.

İlki Adıyaman’dan heyecanlandıran bir keşif.

Adıyaman’dan 85 milyon yıllık deniz kestanesi fosili bulundu.

Olayın hikayesi şöyle: Adıyaman'ın Gerger ilçesinde çobanlık yapan Turan Cingöz, 85 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen denizkestanesi fosili buldu. Cingöz, dağda bulduğu yumurta büyüklüğündeki kayaçların şekilleri ilgisini çekince, bunların fotoğrafını çekerek, sosyal medya hesabından paylaştı.

Fotoğrafları gören Adıyaman Müze Müdürlüğü çalışanları Cingöz ile irtibata geçerek kayaçların bulunduğu yerde inceleme yaptı.

Müze çalışanları, kayaçların aslında 85 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen denizkestanesi fosili olduğunu belirledi.

Müze müdürü Mehmet Alkan, "Bulunan fosillerin yaklaşık 85 milyon yıl öncesine ait denizkestanesi fosili olduğunu düşünüyoruz. Kretase dönemine ait olduğunu düşündüğümüz fosiller üzerindeki incelemelerimiz devam ediyor" dedi.

Bu neyi gösterir?Muazzam zengin bir ülkemiz var.

Tüm Toros Sıradağlarının bir zamanlar Tethys Denizi'nin taban kısmında birikmiş tortul katmanlar olduğunu kanıtlar. Yani milyonlarca yıl önce Anadolu bir denizdi.

İkincisi Afrika’dan; dünyanın en eski evi!

İsrailli ve Kanadalı araştırmacılar, Güney Afrika'daki 'mucize' mağarada yaklaşık 2 milyon yıl önce üretilmiş taş aletler keşfetti. İçerisinde kül izlerinin de bulunduğu mağaranın, 'dünyanın en eski evi' olabileceği belirtildi.

Güney Afrika'nın Kalahari Çölü'nde bulunan ünlü bir arkeolojik site olan Wonderwerk Mağarası'nda arkeolojik kazılar devam ediyor.

Uzun bir süredir mağarada kazı yapan Kudüs İbrani Üniversitesi ile Toronto Üniversitesi'nden bir grup jeolog ve arkeolog, Afrikaanca adı 'mucize' anlamına gelen yeraltı mağarasında insan faaliyetinin en eski kanıtlarının keşfedildiğini duyurdu.

Ekip, taş aletler, hayvan kalıntıları ve tarih öncesi yaşamın diğer izlerini içeren 2.5 metre kalınlığındaki tortul katmanlarını analiz etti. Daha sonra tortu örneklerinin manyetik sinyalleri ölçüldü. Keşif, tortul katmanların yaşının yanı sıra içeriklerinin belirlenmesine yardımcı oldu.

Haberler “iki”yle sınırlı değil; Ülkemizde ve dünyada birçok çalışma var aslında ancak uzatmayalım, özet geçelim.Biri tesadüfi, diğeri araştırmalar sonucu çıkan iki sonuçta da insanlığın derinlerine, tarihimize ulaşıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi