Tarık Othan yazdı: Vakalar artarken, hafifsemek mantıklı mı?

1 Şubat 2022 günü vaka sayılarında 100 bini aştı. Bunda kuşkusuz Omicron varyantı kadar toplumdaki gevşeme etkili oluyor.

19 Aralık 2021’de 16 bin 910’a kadar inen günlük vakalar bir haftada 20 bini geçerken ay sonunda 40 binin üstünü gördü; 28 Ocak’ta ise 93 bin 586’yla rekor tazeledi.

Gelinen noktada 1 Şubat itibariyle 102 bin 601 vaka, 198 can kaybı kaydedildi. Aynı günde 452 bin 173 Covid-19 testi yapıldı, 87 bin 562 kişi iyileşti.

Bu artışlar doğal olarak Diyarbakır’a da yansıyor.  Kentteki Pandemi Hastanesi ve Covid Kliniği olan hastanelerde yeni yatışlar için dizayn çalışması başlatıldı.

Her ne kadar Omicron varyantının etkisi söz konusu olsa da bir diğer etken insanların tedbirler konusundaki adaptasyon eksikliği.

Bu adaptasyonda yapılan açıklamaların ve yapılmayan denetim ve uyarıların da etkisi var elbette.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta sosyal medya hesabından, “Artan vaka sayıları konusunda, -Sağlık Bakanınız olarak yüksek sesle söylüyorum- endişe etmeyiniz. Hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşırız. Müsterih olunuz” paylaşımı bu anlamda eleştiriye açık.

Geçtiğimiz günlerde Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Türk Tabipler Birliği Pandemi çalışma grubu üyesi Yardımcı Doç. Dr. Levent Akyıldız, isim vermeden Bakan Koca’nın açıklamasını eleştirerek,  benimsenme eğilimi taşıyan bu tür argümanların çok geçerli olmayabileceğini savunarak şu ifadeleri kullandı: Omicron eşittir hafif hastalık algısı bir yanılsamaya ve gitgide halk sağlığı açısından bir tehdit haline dönüşme potansiyeline sahip. Bizim aşı takvimimizi tamamlamamız, hatırlatıcı doz zamanı geldiyse mutlaka olmamız, bunun dışında kapalı mekanlarda özellikle havalandırmaya dikkat edip bunun yanı sıra maske, mesafe, hijyen gibi 2 yıldan bu yana artık kanıksamış olmamız lazım. Beklenen, ama halen maalesef faaliyete sokarken yeterince yerine getirmediğimiz ilkelere uyum sağlamamız lazım.

Bir de kentte bu konuda yapılan denetimlerin tamamen ortadan kalktığını söyleyebiliriz.

Üstün körü şunu söyleyebiliriz;  tüm aşılarını yapmış olanların bile en az 1-2 kez hastalandığını çıplak gözle gözlemleyebiliyoruz.

Bu vakitten sonra, tam-yarı kapanmadan kimse söz edemez ama şunu söylemek mümkün olmalı; Denetim ve uyarılar sıklaştırılmalı, kapalı mekanlar için (havalandırma,hijyen vs) yeni kriterler getirilebilir ya da yeni müeyyideler konulabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi