Tarık Othan yazdı: Gelişen Diyarbakır

Diyarbakır, son üç yılda yatırım anlamında ortalamanın üzerinde bir yükseliş sergiliyor.

Gerek kenti bir kültür turizm merkezi yapma ideali ve gerekse sanayideki gelişmeler neredeyse birbirine paralellik gösteriyor.

Kentte son üç yılda 5 bin 631 şirketin kurulduğu ve en fazla imalat sektörüne yönelik yatırım yapıldığını DTSO verilerinden biliyoruz.

Satır aralarındaki detaylar kadın ve genç girişimci sayısında da kayda değer artışların olduğuna işaret ediyor.

Diyarbakır’da 2021’de Tekstilkent’te 15 fabrika hedefi bu yılın henüz başında 19’a ulaşmış durumda ve 43 fabrikanın ise inşaatı devam ediyor. Yüzde yüz doluluk oranına ulaşılmış durumda.

Vali Karaloğlu, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni 2 bin 700 hektar daha büyütmek için çalışmalar başlattıklarını; 58 yatırımcının sırada beklediğini ve neredeyse her gün yeni yatırımcıların geldiğini aktarıyor.

Açılan her fabrika istihdam demek, ihracat demek. Yan kollarıyla düşünüldüğünde ise bunun gerek ulaşım gerek hizmet sektöründeki karşılıkları bir çok insana ek iş yapma imkanı da sunduğunu unutmamak lazım.

Bir başka gelişim ise kültür turizmi alanında.

Diyarbakır, kültür turizmi açısında ülkenin en zengin kentlerinden birisi konumunda olan ve maalesef bu potansiyelini gerçek anlamda kullanamamanın sıkıntısını çekiyordu.

Gerek surlarda şimdiye kadarki en geniş kapsamlı restorasyon çalışmaları ile, gerekse Zerzevan ve Amida Höyük ve başka alanlarda devam eden kazı çalışmaları kentin bir türlü ulaşamadığı potansiyeli fazlasıyla aşacağını gösteriyor.

Son yıllarda yapılan çalışmaların sonucu yerli ve yabancı turist sayılarında hareketlenmeler şimdiden başlamış durumda; bunlara ek olarak kentte yapılan fuar çalışmaları ile birlikte sektör yeniden canlandırıldı.

Bu çalışmalara paralele olarak otellerin hemen tamamının tam kapasite ile çalışmaya başladıklarına şahit oluyoruz.

Bu sadece otellere değil; kahvaltı salonlarına, lokantalara ve bilumum esnafa fayda sağlıyor.

Bir yandan Kültür ve İnanç Destinasyonu olarak Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’yı içerisine alan ve ‘Mezopotamya Altın Üçgeni’ adıyla tescillenen bölgenin en önemli kenti Diyarbakır’ın önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek miktarda turist çekecek.

Velhasıl kelam Diyarbakır; gelecek yıllarda hem sanayi gelişimi hem de turizm gelişimi açısından Türkiye’nin yıldızı olarak parlamaya aday bir şehirdir ve bunda emeğin geçen insanları onurlandırmak da bizlere düşüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi