Tarık Othan
Tarık Othan yazdı: Fırsatçılara göz açtırmamak için…
Geçtiğimiz Cumartesi günü Bağlar Belediyesi çok ilgi çeken bir uygulamaya imza attı.
Kentte konuşulan ve haberlere konu olan “yemeklik sıvı yağa” zam yapılacağı söylentileri sonrası vatandaşların marketlerdeki görüntülerinin ardından Bağlar Belediyesi Zabıta ekipleri ilçe sınırları içindeki malum üç harfli market zincirlerinin de aralarında olduğu işyerlerine baskınlar gerçekleştirdi.
Söylentilerin ardından iki gün boyunca birçok vatandaş gittikleri marketlerde yağ bulunmadığından şikayetçiydi ve bazı haber sitelere de bu yönde görüntülü şikayetler gitmiş ve haberler de yapılmıştı.
İşte tam böyle bir zamanda gidilen malum zincir marketlerden birinde reyonlarda olması gereken yağların depolarda ele geçirildiği öne sürüldü.
Ürünlere el koyan ekipler, iş yerleri hakkında yasal süreç başlattıklarını duyurdu. Fırsatçılık ve stokçuluk ile ilgili alkışı hak eden bir uygulama ve umarım aksatılmadan hem Büyükşehir ve alt kademe belediyelerde de yaygınlaşarak devam eder.
***
Peki, bu söylentiler neden ortaya çıktı?
2-3 Mart tarihlerinde bazı haberlerde Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber dünyanın en büyük ayçiçeği yağı ithalatçısı konumundaki Türkiye'nin ham yağ ithalatının savaş nedeniyle büyük oranda durduğu duyuruldu.
Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, bu ithalatı da ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştiriyor.
Bu süreçte ham ayçiçeği yağının ton fiyatının bin 400 dolardan 2 bin doların üzerine yükseldiği; Rusya’nın, Azak Denizi'nde Türkiye'ye ait yağ taşıyan 15-16 geminin çıkışına izin vermediği ve gemilerin gelmemesi halinde Türkiye’nin yağsız kalabileceği belirtildi.
Bu haberlerin ardından bir gün sonra, söylentilerin çıktığı 4 Mart günü “Ayçiçek yağının ikamesi olabilecek kanola yağı, aspir yağı, mısır yağı, soya ve palm yağında gümrük vergisinin sıfırlandığı ve kararın 30 Haziran 2022'ye kadar geçerli olduğu açıklandı.
Bu kararın Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ayçiçek yağı tedarikinde yaşanabilecek sorunlara karşı alındığı belirtildi.
Bununla beraber; bazı tarım ve gıda ürünlerinin ihracatına yönelik karar alma yetkisi de Tarım ve Orman Bakanlığı'na verildi. Kırmızı ve beyaz et, yumurta, patates, domates, soğan, zeytin, zeytinyağı, limon, un, bulgur, margarin ve birçok gıda ürünü ihracatında değişiklik, kısıtlama yetkisi de Tarım ve Orman Bakanlığı'nda olacak. Bakanlık, bu ürünlerin ihracatına yönelik dönemsel düzenleme yapabilecek.
***
Bu haberleri duyan vatandaş ne yaptı? Marketlere akın etti ve bir anda yağa olan talep arttı ve fırsatçılara da gün doğdu haliyle.
Kent genelindeki bu “yağ” hareketliliği ile doğan fırsatçılık elbette Bağlar ile sınırlı değildi.
Burada iş hem büyükşehir hem de alt kademe belediyelere düşüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.