
Yûsif Bedirxan
Sorun sadece DEDAŞ mı?
Foto: Arşiv
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.’nin (DEDAŞ) bölgede sınır tanımaz uygulamalarına örnek bir mahkeme kararıyla bir nebze de olsa dur denildi.
Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerinde Mayıs ayından beri “çiftçilerin elektrik borçları” gerekçesi ile 40’ı aşkın köyün elektriğini kesen DEDAŞ’ın uygulamasınıMardin İdare Mahkemesi ‘kanuna sayıp, ‘yürütmenin durdurulması’ kararı verdi.
‘Sınır tanımazlıktan’ kastım da tam bu.
DEDAŞ alacağına karşılık (ki burada ‘alacak’ diye nitelenen durum bile sorunlu) 40 köyün kanun ve insani anlayışgözetmeden mağdur etmiş/cezalandırmış ve bu durummahkeme kararı ile tescillenmiş olmasına rağmen şirket yetkilileri karara uymamakta diretmiş.
DEDAŞ her ne kadar şimdilik Mahkeme kararına uymak zorunda olsa da konuya dair Tarım, Orman Bakanlığı ile Enerji, Tabi Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, DEDAŞ ve Mardin Ziraat Odası yetkilileri Ankara'da toplantı yapmış ve olumlu bir gelişme sağlanmamış.
Neden mi?
Devlet tarafından özelleştirme yoluyla yapılan satışta DEDAŞ’ı önceleyen bir sözleşme söz konusu. Bu yüzden hukuksal alanda iltimaslı konumda olan DEDAŞ, alacaklarını garanti altına almayan bir tutumu reddediyor. O yüzden toplantı sonunda çiftçilere şu mesaj iletilmiş: “İkinci ürün mısır ekimi yapmayı düşünen vatandaşlar için söylenen söz şudur ‘borcu olan ve borcunu ödemek istemeyenler ekmesin.’ Diğer konuların hiç birinde bir mutabakat sağlanmamıştır. Mısır ekip ekmemek konusunda çiftçimiz dikkatli olmalı.Elektrik kesintileri devam edecek isteyenlere jeneratör verilecektir ama imkansız bir durum bu”
…
Çiftçi mazot,gübre,ilaç gibi girdilerde yüksek fiyattan şikayet ederken bir yandan da elektrik zamları üretimi tehdit eder boyuta ulaşmışken, sulamada kullanılan elektriği de süreklilik arz eden zamlarla ödeyen çiftçi, bu fiyatlarla sulu tarım yapamayacağını hep söylüyor.
2019 verilerine göre, tarımsal sulamada en çok enerji tüketen ilk 10 İl arasında Urfa, Mardin ve Diyarbakır’ınilk dörtte yer aldığını hatırlatarak devam edelim.
Enerji üretimini ve satışını devletin yaptığını göz önüne alındığında ortaya çıkan tabloda çözüm mekanizması devlet.
Enerjiyi üreten ve satan devlet;en sorunlu olan kısmı yani perakende satışı özelleştirerek yükü omuzundan atmak yerine başka çözümler bulmalı.
Dünyada söz sahibi olma potansiyeline sahip bir tarım ülkesi olmaya aday Türkiye’nin dışa bağımlılığını körükleyen sebepleri ortadan kaldırmak hem içerde hem de dışarda Türkiye’yi ayakta tutacak en kilit noktalardır.
Yusif BedÎrxan yazdı: Siirt’ten öteye bir manevi haz
30 Ekim 2024 Çarşamba 00:25Yusuf Bedîrxan yazdı: Basının zorlu sınavı; Narin
11 Eylül 2024 Çarşamba 00:10Yusuf Bedîrxan yazdı: Instagram neden kapandı?
07 Ağustos 2024 Çarşamba 00:10Yûsif Bedirxan yazdı: Diyarbakır’da neler oluyor?
15 Temmuz 2024 Pazartesi 00:10Yusuf Bedîrxan yazdı: Üslup meselesi mi, yoksa…
27 Haziran 2024 Perşembe 00:20Yusuf Bedîrxan yazdı: Ne kadar güvenebiliyorsak…
20 Mart 2024 Çarşamba 00:10Yûsif Bedirxan yazdı: Ekonomik Buhranın Panzehiri Üretimdir 2
08 Şubat 2024 Perşembe 00:10Yusif Bedirxan yazdı: Ekonomik Buhranın Panzehiri Üretimdir 1
07 Şubat 2024 Çarşamba 00:20Yusif Bedirxan yazdı: Kim ne dedi?
03 Şubat 2024 Cumartesi 00:10Acısını suya akıtan belgesel; Herkes Toprağa Gömülür Ben Suya
28 Kasım 2023 Salı 00:01




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.