Kent Hafızası: Çok Güzel hareketler

Kent Hafızası’na hem belediye otobüslerine hem de özel halk otobüslerine yapılan zamla başlayalım

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 24 Kasım’da toplu taşıma fiyatlarına yüzde 35’lere varan zam yaptı. Yapılan zamla birlikte belediye otobüslerinde daha önce 1 lira 50 kuruş olan tam bilet fiyatı 2 TL’ye, indirimli bilet fiyatı da 1 TL’den 1 lira 25 kuruşa çıkarıldı. Özel halk otobüslerinde ise 1 lira 75 kuruş olan tam bilet fiyatı 2 lira 25 kuruşa; 1 lira 25 kuruş olan indirimli bilet fiyatı ise 1 lira 50 kuruşa yükseltildi. Öte taraftan minibüslere ise havuz sistemine katılmadıkları gerekçesiyle zam yapılmadı. Kentteki minibüs işletmecileri yaşanan duruma tepki göstererek, düşük rayiç ve Koronavirüs nedeniyle zor durumda olduklarını belirterek, yapılan zammın dışında tutulmalarını eleştirdi.

Vatandaş ne dedi dersiniz? Hiçbir şey!

Bir süredir kayyım eleştirileri yapılıyor. Özellikle Mardin ve Diyarbakır’da kayyımların yaptıkları ya da yapmadıkları üzerinden yapılan eleştirilere Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 Kasım’daki AK Parti grup toplantısında cevap verdi: Kayyımlarla tüm bölgede tepeden tırnağa düzenlemeleri yaptık. Bambaşka bir Diyarbakır, bambaşka bir Siirt var, bambaşka bir Şırnak var!

Erdoğan’ın gündeminde Kürt sorunu üzerinden yapılan çıkışlar da vardı ve “Ne Kürt sorunu ya? Güneydoğu’daki ulaşıma bakın” dedi.

Çok Güzel hareketler

Kentte herkesten uzak insana yakın güzellikler yapan insanlar var. Bunlardan bir kaçına bakalım.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde farklı etkinlikler yapıldı. Hem sivil toplum hem de siyasi partiler ve mülki amirler kısmen laf olsun torba dolsun babında açıklamalarda bulundu.

Bir çalışma vardı ki diğerlerinden çok farklıydı.

Diyarbakırlı görsel sanatlar ve nakış öğretmeni Pelda Aytaş, embriyodan cenine, erişkinden yaşlıya kadar öldürülen kadınları rakamsal verilerini çıkarıp isimlerini nakış ile sembolize eden ‘Anıtnakış’ adlı bir çalışma yaptı. Aytaş, 7 Şubat 2020’de başlanan çalışmasında, 2013 yılına kadar öldürülen kadınların isimlerini yazacağını belirti.

Bağlar ilçesi İMKB Karacadağ Ortaokulu’nda sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yapan Yahya Kamçı, izinli günlerinde sokak sokak gezerek atık pil ve batarya topluyor. Geri dönüşümün önemini anlatmak için de Sur ilçesinde bir dükkan kiralayan Kamçı, burayı topladığı geri dönüşüm malzemeleriyle dizayn etti. Araba lastiklerinden tabure ve sehpa yapan Kamçı, 900 pet şişeden koltuk yaparak, koli bandı ile şekillendirdi. Kamçı, sokaklarda karşılaştıkları çocukları da bilgilendirip atık toplamaları konusunda teşvik ediyor.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezi, halk arasında ‘çip tedavisi' olarak bilinen ‘Naltreksonİmplantı' yöntemi ile uyuşturucu bağımlılarını, vücutlarına yerleştirilen çiple bağımlılıktan kurtarıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi