Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Kaybeden Diyarbakır, kazanan kim?

2015 yılında müjdesi verilen Diyarbakır Şehir Hastanesi’nin henüz proje ihalesi dahi gerçekleşmedi. Bu konuda görüşmeye çalıştığımız birçok kurum ve kişi ellerinde bir veri olmadığını belirterek, Ankara’yı işaret ediyor. Sadece arsa tahsisinin yeni stad civarında olduğu ve yıl içinde  Sağlık Bakanlığı tarafından proje ihalesine çıkarılacağı söyleniyor.

Hastanenin yapım aşamasının ilk dile geldiği tarihten şimdiye kadar ki 5 yıllık süreçteki sorun ne peki?

İlk gündeme geldiği günden şimdiye kadarki süreçte yapılanlara bakarak soruya cevap aramaya çalışalım.

2015 yılında dönemin Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Diyarbakır Genel Sekreteri Murat Kanğın, Sağlık Bakanlığı tarafından kamu-özel sektör ortaklığıyla Üçkuyular Şehir Hastanesi’nin yapılacağını duyurmuştu.

2017 yılında Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’ninTürkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İletişim Daire Başkanı Ali Özhan ile Diyarbakır’a yaptığı ziyarette de konu gündeme geldi.Birinci, kentte şehir hastanesi yapılacağı haberini vererek, çalışmaların sürdüğünü söyledi.

2017’de Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından ihalenin yapılacağı duyuruldu ve 5 Aralık 2017 tarihinde ihalesinin gerçekleştirileceği duyurulan hastane ile ilgili ilan yayınlandı.

İlan metninde şu ifadelere yer verildi: 400 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, 150 yataklı Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 100 yataklı Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi ve 100 yataklı Onkoloji Hastanesi olmak üzere 750 Yataklı Şehir Hastanesi ve ticari hizmet alanları yatırımını kapsamaktadır.

İhale konusu işin başlama ve bitirme tarihi konusunda ise şu bilgilere yer verildi: Kamu-Özel İşbirliği modeli ile gerçekleştirilecek olan Diyarbakır Kayapınar Şehir Hastanesi Projesi yatırım dönemi yapının bitirilmesi için 2,5 yıl, çeşitli nedenlerden yapım için uzatma verilirse en çok 3,5 yıl, işletme dönemi de 25 yıl olmak üzere sözleşme süresi toplam 27,5 yıl, yapım süresinde uzatma verilmişse en çok 28,5 yıldır.

Sabah ve Yeni Şafak Gazetesi’nde proje ilanı yayınlanan ihale; bilinmeyen nedenlerden dolayı iptal edildi.

Bal: Şubat 2020 proje ihalesi yapılacak

Üç yıl sonra 17 Şubat 2020 tarihinde gazetecilerle kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, yapımı planlanan Diyarbakır Şehir Hastanesi proje ihalesinin Şubat ayı içerisinde yapılacağını belirterek, “Hastanenin yeri ile ilgili kesin karar alınmış değil. Ancak yap-işlet-devret modeliyle yapılmayacak, devlet kendisi yapacak” ifadelerini kullandı.

4 Eylül 2020’de Koronavirüs ile ilgili yaşanan gelişmeleri yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek amacıyla Diyarbakır'a gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, valilik toplantı salonunda Diyarbakır, bölgedeki sağlık müdürü, başhekim ve saha koordinatörlerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Burada gündeme dair açıklamalarda bulunan Bakan Koca, 2021 Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılan sağlık yatırımlarını anlatarak Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa şehir hastaneleri dışında Batman, Kars, Muş, Siirt, Şırnak ve Bingöl'de 500 yataklı hastaneleri 2023 yılında tamamlayacaklarını, bu bölgedeki yatak sayısının 13 bin 725 olacağını bildirdi.

Şehir Hastaneleri eleştirilerin merkezinde

Özel sektöre hazine arazisi verilerek yaptırılan, kamudan özele kaynak aktarımı, yüzde 70 oranında doluluk garantisi verilmesi, 25 yıl kira ödenmesi, kamu hastanesinden çok sağlığın ticarileştirildiği eleştrileri yapılan Şehir Hastaneleri ile Diyarbakır’da yaşanan en önemli gelişme “yap-işlet-devret” modeliyle yapılmayacak olması.

Ve gelelim sorumuza; Sorun ne?

Aradan geçen 5yılda Diyarbakır Şehir Hastanesinin henüz ihalesinin dahi yapılmamış olması ve yer konusunun kısmen belirsizliğini koruyor olması kafalarda soru işaretlerine neden oluyor.

Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, hastanenin yeni stadyumu civarında; yoğun bakım üniteleri dahil toplam 750 yatak kapasiteli olacağı bilgisi dışında; proje ihalesinin de 2021 yılında gerçekleştirileceği ve ardından yapımına başlanacağını kaydediyor.

Bazı kaynaklar, hastanenin yapılacağı yer konusunda ısrarlı taleplerin olduğunu; gecikmenin de bundan kaynaklandığını dile getiriyor. Genelde hazine arazisi üzerine kurulan ve yap-işlet-devret modeliyle kurgulanan hastaneninDiyarbakır’da devlet eliyle yapılacak olması ve bu noktada hastanenin istenilen yerde yapılması için farklı talepler var.

Hastanenin üzerine kurulacağı alan konusunda şahıs arazilerinin devlete karşılıksız verilebileceği belirtiliyor.

Hastanenin kurulacağı yerin çevresinin imar alanına açılacak olması, ciddi bir rant kapasitesinin oluşacağı dillendiriliyor ve projenin gerçekleş(me)mesinde en önemli sebebin de bu olduğu yönünde bir öngörü oluşması düşündürücü.

Yani arsa spekülatörlüğüne soyunan gizli el veya ellerin bu gecikmenin sebebi olduğu yönünde ciddi bir algı var ve bu da Diyarbakır’a ciddi kazanımlar sağlayacak olan böylesi önemli bir projenin önündeki en büyük engel.

Umarım bu durum,  kent lehine, halk lehine ve sağlık öncelik olacak şekilde  hayata geçirilir.

Yoksa kazanan her zamanki gibi Diyarbakır değil, malum gruplar olur...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi