Bir meslek hastalığı: Çoklu çalışma - 2

IQ seviyesini azaltıyor

Multitasking, beynin odaklanma işlevine hasar verdiği gibi IQ seviyesini de etkiliyor. Londra Üniversitesi’nin araştırmasına göre ‘multitasking’e devam edenlerin IQ seviyesi, bağımlı kişiler ile aynı seviyeye kadar düşebiliyor. Bu da beyni karmaşık işlerle yormanın ne denli büyük bir sorun teşkil edeceğini kanıtlıyor.

Daha çok stres

Evet, multitasking aslında kişiye inanılmaz bir şekilde strese neden oluyor. Çünkü elinizdeki işi bir türlü bitiremiyorsunuz. Gün içinde sık sık bölünüyor, aynı anda bir dizi işe yetişmeye çalışıyor, yapamadığınızı gördükçe de daha çok geriliyorsunuz. Zaten stresli olan hayatınızı bir kat daha stresli hale getiriyorsunuz.

Veriminiz düşüyor!

Hani siz daha verimli olmak adına çoklu görev tuzağına düşüyorsunuz ya! Bu yaklaşımınızla değil veriminizi arttırmak; onu hiç olmadığı kadar alt seviyelere düşürüyorsunuz. Hatta bu konu üzerine yapılan pek çok araştırmada, multitaskingin verimliliği (yüzde 40’a kadar) ciddi oranlara düşürdüğü kanıtlanmış diyebilirim. Çünkü birçok iş yapmaya çalıştığınızda, ne tam anlamıyla odaklanabiliyor ne de elinizdeki işleri zamanında bitirebiliyorsunuz.

Mesela; o gün teslim etmeniz gereken bir iş üzerinde çalışırken, bir yandan da ufak tefek işlerle ilgileniyor, arada sosyal medyada takılıyor, gelen maillere cevap veriyor, size soru soran iş arkadaşlarınızı cevaplıyorsunuz. Ve farkına bile varmadan elinizdeki iş dışında her şeyle uğraşmış oluyorsunuz. Akşam olduğunda ise “bütün gün çalıştım yine de işi bitiremedim” diye düşünüyor, veriminizin bu kadar düşük olmasının nedenini merak ediyorsunuz.

Bunları yapın, eminim fayda göreceksiniz

Tabi tüm bu zararlara sebep olacak çoklu çalışmayı önleyecek tavsiyeler de yer almış yazıda. Buyurun o önerilere bakalım bir de:

* Birden fazla işi aynı anda yapmanın övünülecek bir durum olduğunu aklınızdan çıkarın.

* İşlerinizi önem durumuna göre sıralayın ve bir işi bitirmeden bir yenisine başlamayın.

* Ajandanıza ya da planlayıcınıza her gün için makul sayıda görev ekleyin. Sizi zorlayacak, aynı anda farklı işler yapmanıza neden olacak yoğun programlarınızı düzenleyin.

* Çalışırken dikkatinizi dağıtacak şeyleri ortadan kaldırın. Telefonunuzu sessize alıp bildirimlerinizi kapatabilir, televizyon gibi dikkat dağıtıcı araçlardan uzak durabilirsiniz.

* Çalışma alanınızı dikkat dağınıklığına yol açacak düzeyde sesten izole edin ve gerekirse çevrenizdeki kişileri de uyarın.

Beyin fonksiyonlarının zarar görmesinden strese kadar pek çok zararı olan çoklu çalışmadan uzak durmak bu önerileri uygulayabilir, verimliliğinizin ve iş kalitenizin günden güne arttığını görebilirsiniz. Teşekkürler, Oğuz Bakır…Bitti

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi