Bayram Öcal yazdı: Bir israf manifestosu
3-4 çeşit reçel, zeytinler, peynir, mırtoxa, kavurmalı yumurta, tereyağı, kaymak, bal…
Varda var, say say bitmeyen, ismine de serpme denilen sonradan görme bir geleneğe dönüştürülen kahvaltı kültür(süzlüğ)ü.
Bir de zoraki kişi başına yazılıyor hesaba. 2-3 kişiye yetebilecek bir sofra bir kişiye dayatılıyor da dörtte üçü çöpe gidiyor.
Nasıl bir vicdan, israf anlamadım.
Aç gözlülük değil bu çok daha başka bir şey.
Serpme; İsmi bile itici geliyor bana.
…
Daha önce birkaç kahvaltıcı da rastladığımız, şimdi ise hemen hemen tüm tarihi mekanlarda (kafelere dönüştürülen birçok Diyarbakır evinde) olan ve ismine serpme kahvaltı dediğimiz zengin (!) kahvaltı sofraları tamamen israfın resmini koyuyor önümüze.
Bir kişi için getirilen kahvaltıyı yiyebilecek babayiğit var mı diye hep merak etmişimdir.
Şahsen ben yiyemiyorum.
Yemem için en az bir kaç gün hiçbir şey yememem lazım.
Birçok insanın da benim gibi olduğunu gözlemlediğim için bunun daha geniş bir kitle tarafından aynı duygularla eleştirildiğini biliyorum.
Bir de bir zorunluluk var bu gibi yerlerde.
Diyelim beş kişi gittiniz, üç kişilik isteme şansınız yok. Rica minnet bir eksiliyor, eksiltince de size bir bakışları var anlatamam; “Ben ne kabahat işledim” diye kendinizi sorgulamaya başlıyorsunuz.
Yani racona ters bir durum, madem geldin, yiyip yiyemeyeceğine bakmadan isteyeceksin serpme kahvaltıyı…
Kardeşim 60-70 lira alacağına, daha çok yenilmeyenlerin bir tespitini yaparak çeşitleri azalt ve fiyatını da eksilt, sen de kurtul, biz de kurtulalım bu eziyetten.
Yok, illaki israf üzerinden kazanacak; kaybettiğini bilmeden.
Yazık, günah!
…
Lokantalar ise bunu salata da yapıyor. Kebabın, lahmacunun yanında gelen salatalar ana yemeğin yanında yenmeden kaldırılıyor.
Yanılmıyorsam üç büyüklerde bir futbolcu dile getirmişti; Yemeği ben, salatayı eşim yiyor, kârlıyız.
Dünyada milyonlarca insan yeterli beslenmeden mahrum olurken; tonlarca gıda, atık ve kayıp olarak ziyan ediliyor. Özellikle bu gibi yerlerde gıda atıkları konusunda yeni ve cezb edici stratejiler geliştirilerek, hem insanların sağlıklı beslenmesi hem de işletmelerin finansal durumuna ve itibarına katkı sağlanabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.