
Ufuk Çimen
Aynı sorular, aynı cevaplar
Koronavirüs (Covid-19) salgınındaki artış endişeleri de beraberinde getiriyor.
Birçok insan farklı efsanelerden hareketle hem öncesi, hem esnası hem de sonrasında bazı alışkanlıklar edinmiş durumda.
Sirkeli ya da sımaklı suyla gargara, bol C vitamini, bitki çayları, antibiyotik kullanımı vs arayışlar ve kullanımları tavan yapmış durumda.
Peki, uzmanlar ne diyor?
Geçtiğimiz günlerde Gazeteci İrfan Aktan’a mülakat veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Mehmet Ceyhan’ın ağzından en sık sorulara cevaplar…
Hangi ilacı kullanmalı, hangi sebze-meyveyi tüketmeli?
Bu hastalığa karşı kesin etkisi tespit edilmiş, önleyici ya da tedavi edici herhangi bir ilaç henüz yok. Kişinin kendi bağışıklık sisteminin verdiği aşırı cevabı baskılamak için yoğun bakıma yatırılmış ağır hastalara uygulanan kortizon tedavisi dışında kullanılan hiçbir ilacın bilimsel olarak olumlu katkısı olduğu tespit edilmiş değil.
C vitamini barındıran meyve, sebze gibi gıdaların yenmesi, bitki çayları vs, hastalığı atlatmada yardımcı mı?
Bırakın portakalı, limonu, meyveyi, herhangi bir ilacın bile koruyucu veya tedavi edici anlamda etkisinin olduğu kanıtlanmadı. Normal bir insanın bağışıklık sisteminin güçlü olması için dengeli beslenmesi gerekiyor. Dolayısıyla zaten dengeli beslenen, yeteri kadar protein, karbonhidrat, yağ alan, vitamin ve mineral için de yeteri kadar meyve-sebze yiyen bir insanın dışarıdan ayrıca alacağı vitaminin bir faydası yok. Bir gıdanın size yetecek kadarından fazlasını alırsanız, vücut onu kendiliğinden, dışkılamayla atar. Bazı vitaminler ise yağda depolandığı için, fazlasını aldığınızda hastalıklara yol açar. O yüzden her şeyin dengeli olması gerekiyor. Yani vitamine yüklenmek de doğru değil. Tabii çok portakal yerseniz hiperkarotenemi hastalığı görülebilir ama günde üç-dört kilo yemiyorsanız, bir zararı yok. Ama bir faydası da yok.
Yoğun bakıma ihtiyaç duymamış ama semptomları olan Covid-19 hastalarının yapması gereken nedir?
Bir defa halkın bilmesi gerekir ki, verilen ilaçlar, uygulanan tedaviler hastalara çok yüksek düzeyde iyileştiricilik sağlamıyor. Hasta sayısı çok arttığı son dönemde, “hocam bana ilaç getirileceği söylendi ama kaç gündür gelmedi” gibi çok sayıda şikâyet duyuyoruz. Bunun için çok telaşlanmaya gerek yok. Çünkü Covid-19 hastalarına verilen ilaçlar, bilimsel çalışmalarla ispatlanmış bir fayda sağlamıyor. Dolayısıyla kişinin kendi bağışıklık sistemi aldığı virüsü ortadan kaldırıyorsa, hasta iyileşiyor, kaldıramıyorsa hastalanıyor. İlaçların bu konuda belirleyici bir etkisi yok yani.
Ufuk Çimen yazdı: Ufkun ötesi; tüketim toplumu - IV
30 Aralık 2021 Perşembe 01:00Ufuk Çimen yazdı: Ufkun ötesi; tüketim toplumu - III
29 Aralık 2021 Çarşamba 01:00Ufuk Çimen yazdı: Ufkun ötesi; tüketim toplumu - II
27 Aralık 2021 Pazartesi 01:10Ufuk Çimen yazdı: Ufkun ötesi; tüketim toplumu –I
25 Aralık 2021 Cumartesi 01:30Ufuk Çimen yazdı: Fiyatlar ne zaman düşecek?
23 Aralık 2021 Perşembe 01:30Ufuk Çimen yazdı: Asgari Ücret; Çorbaya tuz
18 Aralık 2021 Cumartesi 01:00Ufuk Çimen yazdı: Nereye gidiyoruz?
17 Aralık 2021 Cuma 00:30Ufuk Çimen yazdı: Hayatın yükünü yoksullar çekiyor
10 Aralık 2021 Cuma 07:00Ufuk Çimen yazdı: Karakoç’u değerli kılan neydi? - II
06 Aralık 2021 Pazartesi 08:29Ufuk Çimen Yazdı: Karakoç’u değerli kılan neydi? I
04 Aralık 2021 Cumartesi 11:43




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.