Aziz Gülmüş
Lawo Ezo Bıxwine (*)
../Köyleri okuma (yani tahsil) oranı yükselmiş olarak gördüm. Kasaba ve köy gibi küçük yerleşim yerlerinde Okumak yani tahsil görmek iki zaruri nedenden kaynaklanır.
Birincisi Tarım ve Hayvancılığın rağbet görmemesi nedeniyle işsizliğin artması,yani ekonomik nedenler. İkincisi ve en önemlisi de sosyo-psikolojiktir ki buna da rekabet diyoruz.
Ailenin birinin çocuğu okur, hakim, savcı, kaymakam olunca, diğer aileler varını yoğunu ortaya koyarak, çocuğunu bu duruma motive ederek dershane, özel ders neye gücü yetiyorsa yapar. Komşusundan veya akrabalarından geri kalmamak için o da çocuğunu okutur. Bu rekabet durumu hernekadar olumlu görünürse de korkunç bir egonun tatminidir aslında. Birbirlerine üstünlük sağlamak duygu ve davranış biçimidir.
Hele de okuyan kişi "Devlete kapağı atmışsa" ailenin ego tatmini tavan yapar. Devleti arkasına alan bu kişi kendini yenilmez ve güçlü görür. Bir de birilerinin işi Devlet dairesine düşerse "Devlet adamı" Olanın yakınlarının kapısı iyice aşınır, "........... beye söyleyin şu işimizi halletsin" falan.. Yani çevrede hava binbeşyüz olur adeta.
Lise son sınıfta okurken Üniversite sınavlarına hazırlanıyordum. Babamın çok samimi arkadaşı Xale Şexmus bana hep, "Lawo Ezo bıxwine bıbe Hakim yan ji Sawci, were memleket em e quzze diya hınka nın" (Oğlum Aziz oku Savcı veya hakim ol memlekete gel birilerinin anasını belleyelim " derdi. O birileri kimdi? Muhakkak zamanında baskı gördükleri ağa ve beyler ile güçlü aşiretlerdi.
Üniversitede okurken 12 Eylül'de tutuklanıp cezaevine düştüm. Uzun bir süre kaldıktan sonra tahliye olunca Xale Şexmus bizim eve geçmiş olsun ziyaretine gelerek bana, "Me go Ezo bıbe Savci, Ezo çû bû Komonist! " (Dedik ki Aziz oku savcı ol, bizim Aziz gidip Komünist oldu) diyerek fırça attı.
Ne yapalım? Ozaman en revaçta meslek Komünistlikti, Savıcılık revaçtaydı da biz mi olmadık?
Veya ozaman kim severdi Yalova Kaymakamını?
(*) Oğlum Aziz Oku!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.