Diyarbakır İzlenimleri; Kötünün iyisi ikilemi

.. /Meksikalaşan Bağlar’da Gettolar oluşmuş. Akrabalar hemen hemen aynı sokak olmasa da aynı mahallelerde oturmaya özen gösteriyor. Ani oluşan bir olayda "Savaşçı" güçler olay yerine en seri şekilde intikal ediyor.

İşsiz ve sistemin gazabına uğramış, istihdamda taca atılmış bu kesimden birçok insan, esrar satarak torbacılığı adeta meslek haline getirmişler. Met denilen illeti de varoşların liselerine arz ediyorlar. Özellikle lise öğrencisi kızlar arasında oluşan yoğun talep nedeniyle torbacıların tezgahlarını burada kurmalarını sağlamış. Bu talep patlaması Met pazarını hareketli bir hale getirmiş. Okul harçlıkları ile alınabilen bu illete ulaşmak yoğurt pazarında yoğurda ulaşmaktan daha kolay. Ocaklar bu pazardan dolayı hergün infilak ediyor. Çocuğuna okul harçlığı veremeyen aileler bu kez çocuklarının bu maddeyi temini için hırsızlık, gasp ve fuhuş girdabından kurtarma telaşı ile çırpınmaktadırlar.

Köylülükten göç ile şehir yoksulluğuna "terfi" eden bu kesim, bu tehlikelere çevrelerinde birebir tanık olduklarından kız çocuklarını okula göndermek istememekte ve çok küçük yaşlarda tez elden baş-göz etmeye meyilli duruma gelmişler..

Konuştuğum birçok yoksul aile, Okulları tehlikeli alanlar olarak görüyor. "Kızım uyuşturucu müptelası bir müptezel olacağına evlenip çocuk doğursun" diyerek bir jenerasyonun yok oluşuna adeta onay veriyor.

"Kötünün iyisi" ikileminde toplumun sürüklendiği mecralar karşısında Toplum bilimciler de Siyasi aktörler misali suskun. STK'lar, Etkin Siyasal partiler bir kuşağın yok oluşunu oturdukları yumuşak koltuklarına kurban ediyorlar. Bu yüzden Varoşlar, STK'lara ve bölgenin etkili siyasal kurumlarına öfke ile bakıyor. Sürecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Gülmüş Arşivi