Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Üç aylık öngörüde sınav karmaşası

Hükümetin hazırladığı 3 aylık normalleşme planının detaylarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin korona virüsü salgınıyla örnek bir mücadele sergilediğini söyleyerek, normal hayata dönüşü kademe kademe kademe başlatacaklarını belirtti.

Üç aşamadan oluşan ve Ağustos ayına kadar öngörülen bir planlama söz konusu.

Yazımıza konu olacak ayrıntı sınavların tarihlerinin açıklanması.

Plan çerçevesinde daha önce 25-26 Temmuz’da yapılacağı duyurulan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) bir ay geriye çekilerek 27-28 Haziran’a alındı, Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) ise 2 hafta erteleme ile 20 Haziran’da yapılması kararlaştırıldı.

Karara tepkiler ardı ardına geldi.

Hazırlıksız yakalanan siyasiler (!)  ardı ardına sosyal medya üzerinden açıklamalar yaptı.

Kılıçdaroğlu: …Gençlerimizin geleceklerini ve umutlarını çalmak, emeklerini boşa çıkarmak, onlara kulak tıkamaktır! Gençlerimizin hayallerini çalmayın.

Akşener:  Yandaşının bir dediğini iki etmeyen iktidar; gencine gelince 2 milyon tweet’i görmedi, duymadı. Yazıklar olsun.

Karamollaoğlu: …Milyonlarca gencimizi ilgilendiren bir sınavın tarihini belirlerken ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket eden iktidarı, almış olduğu bu yanlış kararı düzeltmeye davet ediyorum.

Davutoğlu: Öğlen YKS’ye 82 gün varken, akşam 54 gün kaldı. Zaman ne çabuk geçiyor! 2 ay içerisinde 3 farklı sınav tarihi ilan edilir mi? Gençlere bir söz verecekseniz, o sözü tutacaksınız.

Liderlerle aynı saatlerde Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da salgın tehlikesinin geçtiği bilim insanları tarafından verilerle açıklanmadan okulların açılmaması, sınavların da yapılmaması gerektiğini belirtti. Aydoğan, LGS’ye 2 milyona yakın öğrencinin, veliler ve görevlilerle o gün sokağa çıkacak kişi sayısının 8 milyonu bulacağına dikkat çekerek, “Hiçbir şey bizim öğrencilerimizin yaşam hakkından ve geleceğinden önemli olamaz.” dedi.

Aydoğan, öğrencilerin bu süreçte eşit olmayan koşullarda (özel-devlet okulları farkıyla) hazırlandığını da ekleyerek, “Bu ısrarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Görüyoruz ki başta turizm şirketleri, sermaye grupları, özel okul sahiplerinin talepleri doğrultusunda öğrencilerin, bilim emekçilerinin ve yurttaşlarımızın yaşam hakkının önünde tutularak bu karar alınıyor. Akıl alır bir tutum değil” dedi.

Son nokta sosyal üzerinden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraçtan geldi: TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave edilerek 165 dakikaya çıkarıldı. Ayrıca merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi.

Yaklaşık eşzamanlı bir açıklamada Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, LGS ile ilgili açıklama yaptı ve ne tür tedbirler alınacağını bir açıklamayla duyurdu: Öğrencilerimizin sınav binalarına kolay ulaşabilmeleri için bu yıl ilk defa öğrenciler kendi okullarında sınava gireceklerdir. Öğrenciler, önceden dezenfekte edilmiş binalara maskeleri takılı halde, bekletilmeden sosyal mesafe korunarak, sırayla alınacaktır. Her sınıfta dezenfektan ve peçete okul idareleri tarafından bulundurulacaktır. Ücretsiz olarak maske dağıtımı yapılacaktır.

Sınav yapılması bir ihtiyaç, amenna…

Yapılmaması eğitimin ve ona bağlı tüm planlamanın alt üst olması kadar eğitimin bir yıl geriden işlemesi anlamına geliyor.

Ancak, Cumhurbaşkanının açıklaması ardından yaşanan ve birkaç saate sığan kronolojideki duruma bakın ve siz karar verin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi