Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Saldım çayıra, Mevla kayıra I

Yûsif BEDİRXAN / 

[email protected]

Koronavirüs ve bulaş durumu ile ilgili farklı iddialar ortaya atılıyor.

Rakamları net bilmesek de resmi açıklamalara göre, Korona Ligi’nde bölgemiz (Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin de dahil) ilk sıralarda.

Son günlerde Diyarbakır’da korona virüsü vakalarının giderek arttığı, hastanelerin dolduğu ve hastaların çevre illere sevk edildiği dillendiriliyor. Son olarak kentte görevli Dr. Halil Yücel Kutun korona virüsüne yakalanarak yaşamını yitirdi.

Bir hengâmenin içindeyiz.

Önceliğin virüsle mücadele eksenli algı olarak gösterildiği, ekonomi, iç-dış siyaset, erken seçim senaryoları ve siyasilerin tribünlere oynayan aşık atışmaları, rakamların inandırıcılığına atıfla yapılan siyasi rövanşist bakışa kadar ne arasan var.

Ancak virüs kaynaklı bulaşlar, ağır vakalar ve ölümler en azından tedirgin olan duyarlı insanların gündeminden düşmüyor.

Açıklayanın da, inanmayan da haklı sebeplere sığındığı bir durum var ortada.

Karşılaştırıp bakalım denilenlere…

Aynı zamanda doktor olan HDP Milletvekili Semra Güzel, Bakanlığın açıkladığı verilerin aksine Diyarbakır’da günlük pozitif hasta sayısının ortalama 300,  Şanlıurfa’da günlük pozitif hasta sayısının ortalama 350 civarında olduğunu (Türk Tabipler Birliği verileriyle) ifade ederek, “Birçok bilim insanı, test sayısındaki azalmaya karşın hasta sayılarında son günlerde bir artış olduğunu gözlemlemektedir. Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Erzurum, Rize, Mardin, Çanakkale, Zonguldak gibi illerde çok sayıda hasta artışı bulunmaktadır. Bu illerde yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadığı için, test sonucu pozitif çıkan ağır hastalar tedavi göremeden evlere gönderilmektedir” dedi.

Güzel, mevcut durumun açıklanan verilerin güvenilirliğine ciddi gölge düşürdüğünü belirterek, şu soruları yöneltmiş:

* Süreç boyunca yapılan test sayılarının illere göre dağılımı nedir?

* Bu süreçte yoğun bakım hasta sayısının ve vefat sayısının illere göre dağılımı nedir?

* Sadece Diyarbakır’da bir gecede bir hastanede 8 hastanın yaşamını yitirdiği gün Bakanlığınız tarafından tüm ülkede vefat sayısının 17 olarak açıklanmasının gerekçesi nedir?

* Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Erzurum, Rize, Mardin, Çanakkale, Zonguldak gibi illerde yoğun bakımda yer kalmadığı için test sonucu pozitif çıkan ağır hastaların tedavi edilmeden eve gönderildiğinden haberdar mısınız? Normalleşme adı altında ortaya çıkan bu vahim tabloya dair kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?”

Aynı gün Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Cihan Ülsen de Semra Güzel’in TTB verileri üzerinden yaptığı ve çıplak gözle de gözlemlenen iddiaları dile getirerek, Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyu ile paylaştığı verilerin gerçekçiliğinin kalmadığını belirterek, gerçek verilerin kamuoyu ile paylaşılması çağrısında bulundu.

Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi