SAĞLIKTA ÇAĞ ATLA(MA)DIK
Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL - Türkiye’nin ‘sağlıkta çağ atlattık’ söylemi Silvan ilçesinde karşılık bulmadı. 100 bin nüfuslu ilçedeki Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi’nde sağlığa erişim krizi yaşanıyor. Devlet hastanesinde sağlığa erişim her geçen gün zorlaşırken, Silvan’da hastalar muayeneye olmak için aylarca bekletiliyor. Endoskopi cihazının da olmadığı hastanede, sağlık sistemi çökme noktasına gelmiş durumda. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, Türkiye’deki sağlık sisteminin halkın sağlığını tehdit ettiğini ifade ederek, “Genel itibari ile sadece Silvan’da değil, Bu problem neredeyse her yerde yaşanıyor. Sağlık sisteminiz kötü olursa bu durumlar kaçınılmaz olur. Biz defalarca bu sorunları dile getirdik. Yürüyüşler, basın açıklamaları ve grevler ile sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu sistem halkın sağlığını tehdit ediyor. Bu sadece Silvan’da değil ülkenin sorunu. Ak Parti’nin sağlıkta çağ atlattık düşüncesine bizler katılmıyoruz hem sağlıkçılar hem de vatandaşlar böyle düşünmüyor” dedi.
İDARE CİHAZIN EKSİKLERİNİ GİDERMEMİŞ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Gültekin ise, “Eski Silvan Devlet Hastanesi'nin yerine yapılan Dr. Yusuf Azizoğlu Silvan Devlet Hastanesi ne yaklaşık 3 yıl önce taşınması ile birlikte var olan Endoskopi Cihazı'nın yıkama ünitesi ve başka eksikleri de varmış. Ayrıca cihazda işlem yapan Genel Cerrahi uzmanı da göz hastalığı olmuş ve işlem yapamamış. İdare de bunu fırsat bilip cihazın eksiklerini gidermemiş ve işlem yapabilecek uzman talebinde de bulunmamış. Bütün bu süreçte yurttaş endoskopi için Diyarbakır a gelip randevu ve muayene olmak zorunda kalmakta ve bu ileri tetkik işlemlerinin yapılması konusunda mağdur olmaktadır” diye konuştu.
BAZI BRANŞLARDA RANDEVU BULABİLMEK OLANAKSIZ
Fizik Tedavi, KBB ve Cildiye gibi bazı branşlarda ise randevu bulmak neredeyse imkansız. Geçtiğimiz günlerde de Silvan’da bir hastaya 3 kez gittiği hastanede endoskopi olmadığı için randevu alamadığını söyledi. Parası olan özel hastanelerde tedavi olurken, parası olmayan ise borç ya da kredilerle özel hastanelerden hizmet almaya çabalıyor. Devlet hastanesinde muayene olabilmek için ise özellikle bazı branşlarda 1, 2 aydan önceye randevu bulunamıyor.
Kendilerine endoskopi randevusu verilmediğini belirten Ahmet Çelik, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Yaklaşık üç aydan beri eşimin midesinde şiddetli bir şekilde ağrısı vardı. 3 kez hastaneye gittik ancak her defasında bize endoskopi yok denildi. 100 bin nüfuslu bir ilçede hizmet veren 150 yataklı yeni yapılmış bir hastanede endoskopi cihazı olmaz mı? Sonrasında özel hastaneye giderek endoskopiyi yaptırmak durumunda kaldık” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.