Diyarbakır’daki salça fabrikasıyla ilgili yeni gelişme

Diyarbakır’daki salça fabrikasıyla ilgili yeni gelişme
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde büyük emek ve beklentilerle 1973 yılında bin 839 kişi tarafından kurulan Lice ve Çevre Köyleri Kalkınma Kooperatifi’nce açılan salça fabrikası bölgede çatışmalı ortam nedeniyle faaliyetini sürdüremedi. Kooperatif yöneticisi Salim Hocaoğlu, fabrikanın ihyası için dava açtı.

Metin BEKİROĞLU/YENİGÜN ÖZEL - Lice’de 1973 yılında bir araya gelen bin 839 kişi ve Lice Belediye Başkanlığı, İl Özel İdare Müdürlüğü, Lıcok Köyü Kalkınma Kooperatifi ve ilçeye bağlı 55 köy muhtarıyla birlikte ‘Lice İlçesi ve Köyleri Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu. Kooperatif üyeleri ilçesinin kalkınması için 1990 yılında salça fabrikası kurdu. Ancak o dönem bölgede yoğun yaşanan çatışmalar nedeniyle fabrika kapanma durumuna geldi. Aradan geçen yıllarda hissedarların yarısından fazlası hayatını kaybederken, kalanlar ise fabrikanın tekrar üretime açılması için mücadelesini sürdürüyor.

whatsapp-gorsel-2023-12-20-saat-09-18-36-9dd6e176-001.jpg

Fabrikanın ihyası iç in harekete geçen Lice ve Çevre Köyleri Kalkınma Kooperatif Salça Fabrikası hissedarlarından ve aynı zamanda son yönetim kurulu üyelerinden Selim Hocaoğlu, 22 Nisan 2014’te Diyarbakır Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından feshedilen edilen Lice Salça Fabrikası Kooperatifi’nin ihyası için Lice Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

whatsapp-gorsel-2023-12-20-saat-09-18-37-50094d8c.jpg

AÇILAN DAVA İLE LİCE’LİLERİN UMUTLARI YEŞERDİ
Dava sürecini Yenigün’e değerlendiren Hocaoğlu, kooperatifin, sicilden terkin kaydının kaldırılması, ihyası ve tasfiye memurunun atanmasına yönelik dava sürecini başlattıklarını söyledi. Davanın açılmasıyla Lice’de umutların yeşerdiğini aktaran Hocaoğlu, “Bu kooperatif ve salça fabrikası nasıl ki ilk kurulduğunda ve fabrikanın ilk temelleri atıldığında Lice ve çevre köylerine umut oldu ise, açtığımız bu davada da bende aynı umut ve beklentilere neden oldu. Yıllarca çürümeye terk edilen ve taşınmazları 22 Nisan 2024’ de hazineye devir edilecek olan Kooperatifin, açtıkları dava ile taşınmazlarının tekrar Lice ve çevre köylerine umut olması için dava açtım. Açtığımız bu dava ile Lice salça fabrikasına bütün aşamalarında maddi ve manevi olarak, büyük emek ve çabaları olan bütün üyeleri, dava sürecinde ve sonraki süreçte kooperatifin canlandırılarak taşınmazlarının ve 2001 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi mahkum ettiği ve başvurucular lehine verdiği doksan bin İngiliz sterlinin Licelilerin hizmetine girmesi için üyelerinin fabrikalarına sahip çıkmasını ve vatandaşlarının istihdam edilmesi için sorumluluk almaları gerekiyor” dedi.

HİSSEDARLAR MAĞDUR OLDU
Dönemin Lice Belediye Başkanı Halit Nazmi Balkaş ve avukat Hasip Kaplan tarafından işyeri niteliğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi karar aşamasında başvurucuların avukatlarının hükümet ile uzlaşmaları sonucu dönemin parasıyla milyonlarca liraya mal olan salça fabrikasına karşılık tahribatın ve yıkımın çok altında bir rakam olan doksan bin İngiliz sterlini karşılığında uzlaştılar. Bu uzlaşma ile mağdur hissedarlar daha da mağdur edildiler. Kooperatifin hissedarları arasında bulunan Halit Nazmi Balkaş tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru yapıldı. Başvuru sonucunda başvurucu Halit Nazmi Balkaş adına doksan bin İngiliz sterlini ödemeye karar verildi. Tazminat Balkaş’ın yasal mirasçılarına yapıldı. Hissedarlar doksan bin İngiliz sterlinin akıbetini öğrenemedi.

Kaynak:Yenigün Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum