Önce ölüm, sonra tedbir!

7 yaşındaki Umut Bilgi, 25 Kasım 2019’da okul çıkışında, bir bakkaldan aldığı şırınga şeklindeki çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu kaldırıldığı Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki 9 günlük yaşam mücadelesini kaybederek 5 Aralık 2019 tarihinde hayatını kaybetti.

Aynı üründen kaynaklı ilk ölüm Ankara'da yaşanmıştı.

İlkokul 1'inci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal da oyuncak sıvı çikolatayı yediği sırada nefes alamayarak fenalaşması üzerine yapılan tüm müdahalelere hayatını kaybetti.

Mert Yağız Köksal'ın sınıfta ölümüne ilişkin açıklama yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “şırınga şeklindeki sıvı çikolatayı yerken nefessiz kalarak yaşamını yitirdiği" ifadesini kullanmıştı.

Biri okul içinde diğeri okul dışında iki ayrı olay ve yanlışlar silsilesi.

Nerede kaldı logolu ürün kullanımı?

Yanlışın ilk ayağı okul kantininde bu gibi ürünlerin satılıyor olması.

Yeni eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı, kantinlerde öğrencilerin sağlığını tehlikeye sokabilecek gıdaların bulunduğunu, satışa uygun olmayan ürünlerin toplatılmasını ve denetimlerin sıklaştırılması talimatı vermişti.

Bu çerçevede Tarım ve Orman, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı arasında "Okul Kantinlerindeki Gıdalar İçin Logo Uygulaması İşbirliği Protokolü" imzalanmıştı.

Ankara’da yaşanan ölüm, uygulamanın sağlıklı işlemediğini gösteriyor.

Burada ilk suçlu Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı müdürlükler.

İlk yardımı bilen yok

İkinci ve gözden kaçan ayrıntı ise, öğretmen ve yöneticilerin ilk yardımdaki eksikliği!

Ankara’da Mert Yağız Köksal’ın yaşamını yitirdiği olay sonrası okul yöneticisinin, "Ben çocuk düştü sandım, sordum. Hizmetli, 'hocam bu çocukta bir şey var, ayağa kaldıramıyorum' dedi. Baktım ağzından köpükler geliyor, dudaklarının morardığını gördüm. 'Birisi mi vurdu?' diye sordum. 'Yok, boğazını tutuyor' dedi. Hemen sağlık ocağına götürdük, orada müdahale ettiler, ambulansla hastaneye giderken öldüğünü söylediler. Ben sara nöbeti geçirdiğini düşündüm, yutma yok" sözleri bunu açıkça gösteriyor.

Bu üzücü olay çocuklarımızı teslim ettiğimiz okullarda ilk yardımı bilen hiç kimsenin olmadığını ortaya çıkarmıştır. Okulda öğretmenlerden bir kişi ilk yardımı bilmiş olsaydı belki çocuğumuz yaşıyor olacaktı. Okulun hemen karşısında sağlık ocağı olmasına rağmen olaya zamanında müdahale edilmediği ortada!

Bir hatırlatma da okul kantinlerini denetleme görevi olan“okul aile birliklerine”…

Demek biz aileler

Kaçmanın kolay yolu

Şırıngalı çikolata imalatı ve satışı yapan Bonart firması, iki çocuğun şırınga kapağının nefes borularına kaçarak ölmelerinin ardından web sayfasını kapatmış.

Bu ve benzeri ürünler üreten firmalar ve bunları sözde denetleyen Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında soruşturma açılmalı.

Ve bizim yaşam kültürümüzün tüm kurum ve kuruluşlara sirayet eden hastalığı, önce kaza, sonra tedbir!

Tedbir öncelikli olmalıyken, acı deneyimler sonrası ağız dolusu boş sözler ve geriye döndürülmeyen hayatlar.

Kısaca bu suç, onun, bunun, senin, benim değil, hepimizin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi