Lice Meslek Yüksekokulu neden yapılamıyor?

Lice Meslek Yüksekokulu neden yapılamıyor?
Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yaklaşık 13 yıl önce Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Meslek Yüksek Okulu kurulmasına ilişkin onay vermesine rağmen aradan geçen bunca zamana rağmen ilçeye Meslek Yüksekokulu yapılmaması tepkilere neden oldu.

Metin Bekiroğlu/YENİGÜN HABER- Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 2013 yılında "Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından gerçekleştirilen toplantıda 2547 sayılı kanun ile 2880 sayılı kanunun değişik 7D-2 maddesi uyarınca Lice'de meslek yüksekokulunun kurulmasını uygun görmesine rağmen Meslek Yüksekokulu’nun (MYO) temelleri bir türlü atılamadı.

Temeli kazıldı, çalışmalar başlamadı

Dönemin Lice İlçe Kaymakamı Tunahan Efendioğlu tarafından Licelilere “2547 sayılı kanun ile 2880 sayılı kanunun 7D-2 maddesi uyarınca Meslek yüksekokulunun ilk etapta arsanın durumunun görüşüleceğini ve nerede inşa edileceğinin istişaresinin yapılıp gerekli planlamayı da ona göre yaparak inşaatın kısa süre içinde başlatılacağını" söylemesine rağmen yetkili ve ilgililer tarafından temelleri kazılmasına rağmen çalışmalara bir türlü başlanmadı.

Herhangi bir bilgi verilmedi

Liceli iş insanı Coşkun Elik’in desteği ve katkılarıyla Lice ilçesinde Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Meslek Yüksekokulu’nun açılacağı müjdesi verildiği gibi Lice’nin Yenişehir mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve 6 Eylül 1975 Lice depreminde yıkılan Lice Ortaokulunun bulunduğu yere temelleri kazıldığı ve öylece bırakılan Meslek Yüksekokulu’nun ne temelleri atıldı ne de akıbeti hakkında Lice’lilere herhangi bir şekilde bilgi verilmedi.

Açılırsa ilçeye hayat verecek

Lice ilçesinde yaşayan Nevzat Karakeçi adlı vatandaş ilçe merkezinde Meslek Yüksekokulunun açılmamasını şu sözlerle dile getirdi:

“Her şehirde ve her ilçe de bir üniversitenin olması ekonomik, siyasi ve bilinçlenme açısından toplumun ilerlemesi için çok faydası olur. Lice’de de Meslek Yüksekokulunun açılacağı söylendiğinde bütün ilçede heyecan yarattı hatta bir mesafe de kat edildi. Fakat her nedense Meslek Okulu yapılamadı bunun sebepleri neydi bilmiyorum.

Meslek okulunun yapılması ilçeyi hem ekonomik, hem de siyasi olarak ilerletecek, ilçe esnafına hayat verecek Lice Meslek Yüksekokulunun açılması durumunda eğitim ve öğretim olduğu yerde bilinç düzeyinin gelişeceği, uyuşturucu ve benzeri olumsuzlukların ve de yozlaşmanın da önünü alabileceğini” söyledi.

Dicle Üniversitesi sorumluluk alsın

İlçeye yüksekokul açılması konusunda görüştüğümüz Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeki Kanay ise şunları söyledi:

“Ak Parti dönemi iktidarı ile birlikte her vilayete hatta her ilçeye üniversite kuruldu. Bununla birlikte Dicle Üniversitesi de onlarca bölümü olan yüksekokullar açtı. Normalde ilçelerin üretim durumlarına göre açılması gerekirken bu kritere dikkat edilmedi. Madem böylesi bir program başlatılmışsa ilçelerde bir kültürel gelişim, geliş gidiş ve ilçelerde ekonomik hareketlilik sağlaması için uygun bir alanda yüksekokul eğitimi verilmesi uygundur.

Lice Meslek Yüksekokulu neden yapılamıyor?

Akademisyen Dr. Zeki Kanay, Dicle Üniversitesi tarafından Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan’ da yüksekokullar kurulduğunu ve halen faal durumda olduğunu belirterek, “Bununla birlikte Lice ve Kulp ilçelerinde yüksekokul kararı alınmış ve şimdiye kadar faaliyete geçirilememiş. 13 yıldır kurulma kararı alınan Lice Meslek Yüksekokulu neden yapılamıyor? İlçenin ihtiyacı da, potansiyeli de vardır. Bununla birlikte arsa bağışı var, karar var siyasi irade de var Dicle Üniversitesi yönetimi idaresi sorumluluk alması gerekmektedir. İlçeye meslek okulunun açılması için en uygun zamanın olduğunu’ ifadelerine yer verdi..

Kaynak:METİN BEKİROĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.