Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedîrxan yazdı: DTSO’da son viraj; İyi olan kazansın!

8 Eylül günü Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya’nın 2 Ekim’de yapılacak oda seçimlerinde yeniden aday olacaklarını açıkladı.

Yanılmıyorsam DTSO’da herkes yeni bir seçimin yapılacağını ilk kez bu açıklamayla duydu.

Aynı gün DTSO internet sitesinde seçimi gerekçelendirilen bir basın metni yayınlandı: Metinde, “Yenişehir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından 08.09.2022 tarih ve 322771 sayılı Odamıza bildirilen yazıda 5174 Sayılı Odalar ve Borsalar Kanununun 81. ve 84. maddelerine göre 2022 yılı Ekim/Kasım ayları içerisinde Oda ve Borsa Organ seçimleri yapılacağından Türkiye Odalar ve Borsalar Seçimleri hakkındaki yönetmeliğin 10.maddesi gereğince Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri seçiminin yapılacağı seçim takvimi Odamıza bildirilmiş olup 2 Ekim 2022 Pazar günü saat 09.00 ve 17.00 arasında Odamız Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri Seçimi yapılacaktır.” ifadeleri yer aldı.

DTSO’ya Yenişehir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’ndan gönderilen yazıdaki şu ibarenin altını çizelim önce. ‘Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Oda ve Borsa Organ seçimlerinin 2022 yılı Ekim/Kasım ayları içerisinde yapılacağından’ taşra teşkilatlarının da seçimlerini yapmaları isteniyor.

Hem mevcut yönetim hem de aday olacak diğer gruplar adına hazırlıksız bir süreç!

Yeni bir oluşumda yer alabilecek 9-10 sivil toplum örgütü, ortak bir bildiri yayımlayarak, süreci keyfi uygulama ve kaybetme telaşıyla alınan baskın seçim kararı olarak niteledi.

DTSO ise seçim kararının yasal mevzuat çerçevesinde alındığını, manipüle edici açıklamalara itibar edilmemesi yönünde açıklama yaptı.

Karşılıklı açıklamalara baktığımızda her iki tarafın da haklı olduğu bir durum var.

Amenna DTSO yasal mevzuata göre hareket ediyor.

Ancak Mehmet Kaya, seçim kurulu yazısı ellerine ulaştığı saatlerde kolları sıvayıp yeniden yeşil liste ile seçime girileceğini açıklayıp herkesten önce davranmakla kalmayıp, rakiplerine toparlanma şansı da vermedi.

Bu bağlamda seçim tarihi 2 Ekim değil de 16 Ekim yapılmış olsaydı daha demokratik bir süreç olacaktı diyenler de haklı.

Mevcut yönetim seçim ile ilgili resmi yazının ellerine ulaşmasından bir kaç saat sonra adaylıklarını açıklayarak, önemli bir stratejik karar aldı ve maça 1-0 önde başladı.

Bir gün sonrası rakipleri de açıklama yapabilme şansına sahiptiler ancak yap(a)madılar!

Kaya ve mevcut yönetimin avantajı, üyelerle birebir ve sürekli temas halinde olmaları kadar seçim takvimini belirleme şansıydı ve bunu da kullandılar.

Ancak, diğer STK’ların da şapkayı önlerine alıp düşünmesi lazım.

Seçimin yapıldığı 2018 Nisan ayından bugüne kadar olan dönemde kentin temel ekonomik, toplumsal, siyasi sorunlarından tutun da iş dünyasının sorunlarına kadar kaç açıklama yapıldı ya da proje geliştirilip alternatif bir irade ortaya koyuldu?

Ve kritik olan böylesi bir süreçte kentin sosyo-ekonomik gidişatında nasıl bir pozisyon alıp, neler yaptılar?

Yiğidi öldürüp hakkını yemeyelim.

Yönetimde/iktidarda olmanın avantajını kendi lehlerine kullanmalarına rağmen DTSO mevcut yönetiminin 4 yıllık süreçte yaptığı çalışmalar göz önünde.

Bu hafta sonu (2 Kasım 2022) yapılacak ve 16 Meslek Komitesi ile Meclis üyelerinin belirleneceği seçimde 16-0 olmazsa bile büyük bir çekişmeye de sahne olmayacak bir seçim yaşanacak gibi gözüküyor.

Avantaj, dezavantaj, haklı haksızı belirlemek dışında bize diyecek tek şey kalıyor; İyi olan kazansın, Diyarbakır kazansın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi