Yaman çelişki: Hayvan ve insan
“İstanbul Havalimanı‘nda nesli tükenmekte olan hayvanlardan Pangoline ait 1 ton 217 kilogram pul bulunduğu tespit edildi” haberini okuyunca dikkatimi çekti.
Devamında, Türkiye’de piyasa değerinin yaklaşık 8,5 milyon lira olduğu belirtilen pulların şifalı olduğuna inanılan Asya ülkelerinde ise yaklaşık 3 milyon dolara alıcı bulabileceği kaydedilmiş.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre ise, “Gümrük Muhafaza ekiplerince hava yolu ile taşınan ve basit işlem görmüş kemik olarak beyan edilen eşyaların riskli olabileceği” değerlendirilerek söz konusu kemiklerin ticareti yasaklanan bir hayvana ait olabileceğinden şüphelenen ekiplerin, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişime geçtiği bildiriliyor.
Haberin devamında, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan incelemede, beyan edilenlerin, nesli tükenmekte olan ve uluslararası sözleşmeler kapsamında ticareti yasaklanan pangolin pulları olduğu saptanmış ve ele geçirilen 1 ton 217 kilogram pangolin pulun Genel Müdürlük yetkililerine teslim edildiği belirtilmiş.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre, 2000-2016 arasında yaklaşık 1 milyon pangolinin uluslararası düzeyde kaçakçılığının yapıldığı; kaçakçılığı en çok yapılan vahşi memeli olarak da kayıtlara geçen pangolinler, IUCN’nin nesli tehdit altındaki türler listesinde yer alıyor.
…
Peki, Pangolin nedir nerede yaşar, merak edip Google yardımıyla bilgiler topladım.
Pangolin derisi pullarla kaplı olan tek hayvan.
Bu hayvan hakkındaki bilgiler şöyle:
Gagalı memelilerin, memeliler içerisindeki türü olarak gösterilir ve yarısı Afrika, yarısı da Asya’da olmak üzere 8 türü bulunuyor. Gerçek pullarla kaplı yaşayan tek memeli hayvan. Pangolinlerin pulları, insan cildi ve tırnağını da oluşturan keratin proteininden oluşuyor fakat, arka kenarları jilet keskinliğine sahip olduğu için çok tehlikeli. Pangolinlerin, tünel kazmak ve karınca yemek için eşelemekte kullandığı çok keskin pençeleri var. Korktuklarında arka bezlerinden kokarcanınkine benzer kötü kokulu, bir asit salgılarlar.
Yani kendini korumak için iki ayrı alternatifi var. Her ne kadar kedilere karınca
Sadede gelelim.
Kimyasal olarak pangolin pulu ile tırnak yemenin bir farkı yok deniyor ancak yine de et ve kanıyla beraber pullarının da tedavi edici özellikleri olduğu düşünülüyor. Pangolin fetüsleri (*) bile tüketiliyor. Bu talep, pangolin kaçakçılığını cezbedici bir iş hâline geliyor. Pangolinin pulları bazı geleneksel ilaçların içerisinde bulunması yasa dışı pangolin ticaretine olan bu yüksek talebi artırıyor.
…
Akıl ver Allah’ım, ne günlere kaldık…
Bir yandan insanlar hayvanlara sadistçe işkence ederken, bir kısım insan da tedavi edici ya da gençlik, cinsellik iksiri özellik olarak gördüğü hayvanların fetüsleri için bile katlediyor.
Bu ne yaman çelişki. Allah akıl fikir versin…
(*) Üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlıya verilen addır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.