Tarık Othan yazdı: Kent Hafızası; Kasım-5

Diyarbakır sağlığında tuhaf şeyler oluyor.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, görev süresi dolan Başhekim Dr. Muhammet Asena’nın 21 Ekim’de ayrılmasıyla başlayan “Başhekim” belirsizliği Kasım ayının sonlarına kadar devam etti. Siyaset ve bürokrasi dışında farklı siyasi aktörler ve oluşturdukları dengelerin de işin içinde olduğu belirsizlik 1.5 ay kadardır devam ediyor. Aralık ayı bu açıdan önemli. Zira 14 Aralık’ta Sağlık Müdürlüğü ve hastanelerdeki birçok yöneticinin de sözleşme süresi bu ayın ortalarında sona erecek. Bir kargaşa kapıda.

Kasım ayının ikinci yarısında kentte müthiş bir hava hareketliliği yaşandı. Irak ve Suriye’yi içine alan sınır ötesi harekatın merkezi Diyarbakır. Aynı günlerde operasyonları protesto eden gruptan 40’ın üzerinde kişi gözaltına alındı ve eş zamanlı olarak Valilik tarafından kentte 21-27 Kasım tarihleri arasında eylem yasağı getirildi.

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Valiliği’nin kent genelinde 7 gün boyunca yapılmasını yasaklayan kararına karşı, Diyarbakır İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulmasına ilişkin iptal davası açtı.

ALZ Diyarbakır tarafından DİFAŞ işbirliğinde TRENDYOL ana sponsorluğunda 15 Kasım Salı günü ALZ Diyarbakır Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkez’inde ziyarete açılan 4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, 20 Kasım Pazar akşamı ziyaretçi rekoruyla sona erdi. Fuarı 6 günde 257 bin kişinin ziyaret etti.

Kasım ayı denince akla gelen ilk şeylerden biri şüphesiz Tahir Elçi’nin katledilmesi.

23 Kasım’da Tahir Elçi cinayetine ilişkin üçü polis dört kişinin yargılandığı davanın duruşması 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davada mahkeme heyeti ile avukatlar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Avukatlara tepki gösteren mahkeme başkanı, duruşma salonunu terk etti. Baro Başkanı ile yapılan görüşmenin ardından duruşmaya devam eden heyet, duruşmayı Temmuz 2023'e ertelendi.

Diyarbakır Barosu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ölümlü trafik kazalarıyla gündeme gelen zırhlı araçların sivil yaşam alanlarından çıkarılması için dava açtı. Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Müdürü İlyas Batbay, “Bu araçların görüş açıları, mevzileri, hız kontrolleri uygun olmadığı için kesinlikle sivil bölgede kullanılmasını sakıncalı görüyoruz” dedi.

Silvan’da intihar eden meslektaşları için düzenlenen törenden dönen polis aracı kaza yaptı. Kazada, olası bir facia ucuz atlatılırken 17 polis memuru hafif şekilde yaralandı.

Diyarbakır’da 5 bin 550 kişinin hak sahibi olacağı kura çekimi ise 26-27 Kasım’da Yenişehir Seyrantepe Spor Salonu’nda yapıldı.

28 Kasım günü Dört Ayaklı Minare’nin altında yapılan basın açıklaması sonrası yaşanan çatışmada katledilen Tahir Elçi anıldı. Anma haftası içinde bir çok etkinlik düzenlendi, ödüller verildi. Kısaca Elçi’ye layık görkemli bir hafta yaşandı. Ruhu şad olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi