Savaş muhabirliği
Ahmet BARAN
Suriye’nin kuzeyine yapılan Barış Pınarı Harekatı kadar, harekatı izleyen gazeteciler de gündem oldu. Bunlardan en öne çıkanı Gazeteci Buket Aydın’ın yaptığı paylaşım oldu.
Aydın’ın, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde giydiği kamuflaj pantolonlu fotoğrafı eleştirilere neden olmuş,Aydın, bölgeye giderek fotoğraf yayınlamış ve "#YPGattackedJournalists Saldırsanız da buradayız" notunu düşmüştü.
…
Deneyimli bir gazeteci arkadaşımız, bu ve benzeri yaşanmışlıklara içerlenerek, şunları paylaşmıştı.
24’ncü yılıma girdim bu meslekte, ilk kez bu mesleği bırakmayı ciddi ciddi düşünmeye başladım...Yok yok savaş zorluğundan değil. Gazeteciliğin geldiği noktadan dolayı. Öyle beylik laflar etmeyeceğim. Biz de zor şartlarda çalıştık, hatta daha zor şartlarda ama mesleğimizi bu kadar ele ayağa düşürmedik... Ana akım medyanın bu halleri artık mide bulandırıyor.
Ben gazetecilere yönelik eleştiriler yaptığımda en çok şu cümleyle karşılaşırdım, “e ama sen de o mecralarda çalıştın, sen de bunları yapmadın mı?’ HAYIR yapmadım. Evet ben de 17 yıl ana akım medyada çalıştım. Ama bizim çalıştığımız dönem ne medya bu haldeydi, ne de biz bu kadar lakaytça iş yapıyorduk.... Evet her şeyi tam anlamıyla yapmadık/yapamadık...Ama inanmadığımız şeyleri de yapmadık...Kendimize ve mesleğimize saygımız vardı.... Toplumda saygınlığımız vardı...
Nusaybin’deyiz. Gazetecilerin toplandığı otele bir mermi isabet etmiş. Herkes çelik yelek, kask giymiş, yerlere yatmış, yayınlar anonslar, tamam her an olabilecek bir şey... Korkmak insani bir reflekstir... Ama bu kadarı fazla değil mi? Akşama kadar yerde yayın yaparak neyi ispatlamaya çalışıyorsunuz? Siz yerde yayın yaparken, kadraja ayakta sigara içen adam girerse millet size güler. Nusaybinli bir arkadaşımın söylediği gibi ‘Biz top yedik evimize bu kadar yapmadık’
…
İletişim Başkanlığı da (İB) bu tür tepkilere sessiz kalmadı. Dün yaptığı açıklamayla Barış Pınarı Harekatı kapsamında yayın yapan gazetecileri uyararak, “Askeri kamuflaj ya da üniforma benzeri giysiler giyilmemeli" ifadelerini kullandı.
İB tarafından yapılan açıklamada, kısaca şu bilgilere yer verildi:
Herkesin can güvenliği öncelik olmalı, haber yapmak her zaman ikinci planda olmalı, çelik yelek ve kask olmadan sahada görev yapılmamalı. Can güvenlikleri için açık hedef olacakları noktalardan uzak durulmalı.
Resmi yetkililerin yönlendirmeleri harfiyen uygulanmalı, yayınlar kısa periyotlar halinde yapılmalı. Hedef olma riski taşıyan uzun süren yayınlar tercih edilmemeli. Hava karardıktan sonra yapılan yayınlarda spot kullanılmamalı, mümkünse sadece telefon bağlantısıyla (görüntüsüz) yayın yapılmalı.
Askeri kamuflaj ya da üniforma benzeri giysiler giyilmemeli. Yüksek yerlerden (balkon, çatı, tepe vs gibi.) mümkünse yayın yapılmamalı. Konumların tam olarak belli olacağı bilgileri detaylı şekilde paylaşmaktan, dile getirmekten kaçınılmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.