Kahve üzerinden bir tarih okuması - II

Kahve üzerinden bir tarih okuması - II
Yazıyı okuduktan sonra ilk akla gelen Alan Mikhail’in kim olduğu. Hak verirsiniz ki bu bilgilere de Google üzerinden ulaşabildim. Wikipedia’dayeralan...

Yazıyı okuduktan sonra ilk akla gelen Alan Mikhail’in kim olduğu. Hak verirsiniz ki bu bilgilere de Google üzerinden ulaşabildim.

Wikipedia’dayeralan bilgiler ışığında Alan Mikhail, Henüz 41 yaşında ve Yale Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanlığını yürüten bir akademisyen, tarih profesörü.

Bu unvanlar başlı başına yazısıyla dile getirdiği iddiaların makul olabileceğini akla getiriyor.

Mikhail, Erken dönem Müslüman Dünya, Osmanlı İmparatorluğu ve Mısır tarihçisi. Araştırmaları ve eğitim faaliyetleri çevre ve imparatorluk tarihleri üzerine yoğunlaşmış. ‘Osman'ın Ağacı Altında’ kitabında Osmanlı İmparatorluğu tarihinde doğa ve iktidar arasındaki bağı inceliyor ve bunun için de Ortadoğu’nun nüfusu en yoğun ve Osmanlı’ya en çok kazanç getiren bölgesi Mısır’a odaklanıyor. Akdeniz, Kızıldeniz, ve Hint Okyanusu’nda hakimiyet kurmak için hayati rolü oynayan, imparatorluğun en büyük tedarikçisi Mısır’ı 1517’de fethedilmesinden 1882’de İngiliz güçlerine kaybedilmesine kadar olan süreç içerisinde ele alıyor.Bu kitabıyla OttomanandTurkishStudiesAssociation tarafından verilen Fuat Köprülü Kitap Ödülünü kazanmıştır. "TheAnimal in OttomanEgypt" başlıklı kitabı Yale Üniversitesi BettyMacMillan Center for International andAreaStudies'inGustavRanis Uluslararası Kitap Ödülü'nü kazanmış.

Ve Washington Post’da yayımlanan yazısının esin kaynağı olan tarih okumalarını Ağustos 2020'de Sultan Selim üzerine yazdığı God'sShadow (Allah'ın Gölgesi) başlıklı kitabından alıntılamış.

Nobel Edebiyat Ödülü SahibiOrhan Pamuk,Alan Mikhailiçin “çok özgün ve yaratıcı bir tarihçi." iadelerini kullanmış.

Kitap hakkında birkaç eleştiri şöyle:Antik Roma Tarihi’nin yazarı Mary Beard: “Osmanlı İmparatorluğu, modern dünyanın çoğunun arkasında gizlidir. Alan Mikhail'in yeni kitabı Osmanlı tarihinin önemli isimlerinden biri olan Sultan Selim'e harika bir giriş yapıyor. "

Efsanenin Sonu kitabının yazarı: Alan Mikhail'in Tanrı'nın Gölgesi , küresel tarihin çarpıcı bir çalışması… Mikhail, modern dünyanın kökenleri hakkında düşünmek için cesur ve tamamen ikna edici yeni bir yol sunuyor… Bir güç turu. "

NatalieZemonDavis: Alan Mihail'in Sultan Selim, fetihleri ​​ve reformlarıüzerine cesur çalışması, Osmanlıİmparatorluğu ve İslam'a erken modern tarihte haklı olarak merkezi bir yer veriyor. Önemli bir kitap ve aynı zamanda canlı bir okuma. "

Ancak Mikhal’in yaklaşımını eleştirel olarak ele alan üç meslektaşının/mevkidaşının (Cornell Fleischer, Cemal Kafadar, SanjaySubrahmanyam) bu konudaki eleştirilerine bakmakta fayda var sanırım. Yarın: Tarihçiler Ne diyor?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.